950 €
Όχημα με 2 άτομα
Εμείς ….σε αυτή την εκδρομή ,σκοπό έχουμε να συνδυάσουμε την ιστορία και τους τόπους ιστορικής σημασίας ,με την ομορφιά του τοπίου σήμερα και την δυνατότητα μέσω των οχημάτων μας να περιηγηθούμε σε συνοριακά και άγνωστα βουνά που έχουν πολλές ομορφιές να μας αποκαλύψουν .
Στην διαδρομή μας έχουμε επιλέξει ποιοτικά καταλύματα αλλά και ειδικές τοπικές γεύσεις διαφορετικές από τις συνηθισμένες .
Στην πορεία μας θα περάσουμε και από άλλα μέρη ανεξάρτητα της ιστορικής εκδρομής μας που όμως έχουν την δική τους ομορφιά.
Όσοι έζησαν και ενθυμούνται την ιστορία και την φρίκη του Ευρωπαϊκού πολέμου δεν είναι δυνατόν να μην ήκουσαν την λέξη "Καϊμάκτσαλαν".
Το βουνό που με την χιονισμένη κορυφή του μοιάζει σαν βουνό φτιαγμένο από καϊμάκι, ύψους 2524μ.
Εκεί, από το 1916-1918 έγιναν οι μεγαλύτερες γιγαντομαχίες των συμμάχων με τους Γερμανοβουλγάρους. Σε μια μάχη επί 40.000 Σέρβων δια την κατάληψιν της οχυράς κορυφής έπεσαν 20.000, άλλοι δε 10.000 περίπου θα ήσαν τραυματίαι των.
Επιθέσεις και αντεπιθέσεις. Όλα τα μέσα του πολέμου διατέθησαν για την εξόντωσιν του εχθρού, έως ότου καταλήφθη οριστικά υπό των Σέρβων. Στις 12 Ιουλίου οι Σέρβοι εορτάζουν την νίκην των εις την κορυφήν του βουνού αυτού!
Οι ιστορικές μάχες της περιόδου 1916-1918 διεξήχθηκαν σε πολύ μεγάλο υψόμετρο με αποκορύφωμα την πολύνεκρη μάχη του Νίτσε-Καϊμάκτσαλαν τον Σεπτέμβριο του 1916 στην διάρκεια της οποίας δύο Σερβικές μεραρχίες αποδεκατίσθηκαν επιτιθέμενες κατά των Βουλγαρικών οχυρώσεων στην κορυφή Προφήτης Ηλίας του όρους Νίτσε (Καϊμακτσαλάν) σε υψόμετρο 2.524 μ. και στο γειτονικό ύψωμα Στάμκωφ Γκρόμπ.
Οκτώ μήνες νωρίτερα ο Σερβικός στρατός μετά την πανωλεθρία που είχε υποστή στις μάχες με τις Αυστριακές στρατιές είχε υποχωρήσει σε κακή κατάσταση στα Αλβανικά παράλια απ' όπου μεταφέρθηκε με Αγγλογαλλικά πλοία αρχικά στην Κέρκυρα και στην συνέχεια στην Θεσσαλονίκη.
Οι Σέρβοι υπέστησαν τις βαρύτερες απώλειες στις επιθετικές επιχειρήσεις που εξαπολύθηκαν το φθινόπωρο του 1916 με στόχο την διάσπαση των Βουλγαρικών γραμμών στην κορυφογραμμή του όρους Νίτζε (Καϊμακατσαλάν) κατά μήκος των Ελληνοσερβικών συνόρων του 1913.
Η κορυφογραμμή του όρους Νίτζε (Καϊμακατσαλάν) θεωρείται στρατηγικό σημείο επειδή παρέχει άριστη κατόπτευση προς τις πεδιάδες της Θεσσαλονίκης του Μοναστηρίου και των Σκοπίων. Τον Οκτώβριο 1915 καταλήφθηκε από τον Βουλγαρικό στρατό που εγκατέστησε σειρά χαρακωμάτων και βάσεις πυροβολικού τόσο στον Προφήτη Ηλία όσο και στις γειτονικές κορυφές Κόζιακ, Σόκολ, Νίτζε, Φλόκα,, Βέτερνικ, Κούζαφ, Στάμκοβ Γκρόμπ και στο υψίπεδο Ντόμπρο Πόλε.
Όσοι έζησαν και ενθυμούνται την ιστορία και την φρίκη του Ευρωπαϊκού πολέμου δεν είναι δυνατόν να μην ήκουσαν την λέξη "Καϊμάκτσαλαν".
Το βουνό που με την χιονισμένη κορυφή του μοιάζει σαν βουνό φτιαγμένο από καϊμάκι, ύψους 2524μ.
Εκεί, από το 1916-1918 έγιναν οι μεγαλύτερες γιγαντομαχίες των συμμάχων με τους Γερμανοβουλγάρους. Σε μια μάχη επί 40.000 Σέρβων δια την κατάληψιν της οχυράς κορυφής έπεσαν 20.000, άλλοι δε 10.000 περίπου θα ήσαν τραυματίαι των.
Επιθέσεις και αντεπιθέσεις. Όλα τα μέσα του πολέμου διατέθησαν για την εξόντωσιν του εχθρού, έως ότου καταλήφθη οριστικά υπό των Σέρβων. Στις 12 Ιουλίου οι Σέρβοι εορτάζουν την νίκην των εις την κορυφήν του βουνού αυτού!
Τα Ελληνικά τμήματα απώθησαν τις Βουλγαρικές προφυλακές από το πρωί της 19ης Ιουνίου. Το βράδυ της ίδιας μέρας οι ελληνικές μεραρχίες είχαν καταλάβει το ύψωμα Γερμανικό, το χωριό Όσσα και την περιοχή Σκεπαστού.
Το πρωί της επομένης εξαπολύθηκε η κύρια ελληνική επίθεση. Καθ όλη τη διάρκεια της μάχης οι 11η και 6η Μεραρχίες προσπάθησαν με σκληρότατους αγώνες να πλησιάσουν σε απόσταση εφόδου την κύρια βουλγαρική τοποθεσία.
Τα πυρά όμως της Βουλγαρικής πλευράς υπήρξαν φονικότατα, καθώς η περιοχή ήταν εντελώς ακάλυπτη και ευνοούσε την άριστη παρατήρηση για τον αμυνόμενο με εκτεταμένα πεδία βολής. Παρόλα αυτά η 7η Μεραρχία συνέχισε επιτυχώς την προέλαση και εισήλθε στη Νιγρίτα.
Στις 21 Ιουνίου το μεσημέρι το Ελληνικό πεζικό έφτασε σε απόσταση εφόδου και εξαπέλυσε γενική εφόρμηση δια της λόγχης. Στις 16.00 ο Ελληνικός στρατός εισήλθε στον Λαχανά καταδιώκοντας τα υποχωρούντα βουλγαρικά τμήματα μέχρι τα τελευταία υψώματα προς την πλευρά της κοιλάδας του Στρυμώνα.
Χαρακτηριστικό του όρους Βόρρα είναι η ύπαρξη υδάτινων όγκων σε πολύ μεγάλο υψόμετρο όπως οι πηγές Σκοπιάς – Kρέμασης σε ύψος 2.400 μ. Στους πρόποδες του όρους Βόρρας απλώνεται η Λίμνη Βεγορίτιδα, μια από τις μεγαλύτερες λίμνες της Ελλάδος σε έκταση και βάθος . Η Λίμνη Βεγορίτιδα βρίσκεται στα γεωγραφικά όρια των Νομών Πέλλας – Φλώρινας – Κοζάνης. Το όρος Βόρρας ή Καϊμακτσαλαν είναι το τρίτο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας και βρίσκεται κατά μήκος της Ελληνο-γιουγκοσλαβικής μεθορίου ενώ το μεγαλύτερο τμήμα του βουνού ανήκει στο νομό Πέλλας έως τα όρια του νομού Φλώρινας.
Η ψηλότερη κορυφή του Βόρρα είναι το Καϊμάκτσαλαν με ύψος 2.524 μέτρα ενώ κατά μια εκδοχή το όνομά της σημαίνει «λευκή κορυφή» όπου υπάρχει το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και αποτελεί μνημείο Σέρβων Πεσόντων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Άλλες ψηλές κορυφές του Βόρρα είναι η Τζένα (2.182 μέτρα) και το Πίνοβο (2.156 μέτρα). Ο Βόρρας έχει εμβαδό 522.860 στρεμμάτων.
Είναι ένα από τα ομορφότερα δάση της Ελλάδας. Είναι τόσο πυκνό, που οι αχτίδες του ήλιου δεν φθάνουν ποτέ στο έδαφος. Κατά την παράδοση, όταν ο στρατηλάτης Μέγας Αλέξανδρος αποφάσισε να κατακτήσει τον κόσμο, εξόπλισε την Μακεδονική Φάλαγγα με ακόντια (τη γνωστή Σάρισα, που είχε μήκος 6 μέτρα περίπου) από ξύλα, που προμηθεύτηκε από το Μαύρο δάσος της Όρμας , αφού αυτά πρώτα βράζονταν στα Λουτρά Πόζαρ για να γίνουν πιο ανθεκτικά .
Εξαιρετικά πλούσιο σε χλωρίδα & πανίδα είναι το Μαύρο Δάσος .Είναι ο τόπος όπου θα απολαύσετε την φύση σε όλο της το μεγαλείο. Ιδανικός τόπος για πεζοπορία και ορεινή ποδηλασία …
Υπάρχουν αρκετά φυλάκια του δασαρχείου και μερικά εγκαταλελειμμένα φυλάκια του στρατού. Το δάσος διασχίζουν ποτάμια με παγωμένο νερό από τα χιόνια του Καϊμάκτσαλαν που λιώνουν.
Τα ιαματικά, ζεστά νερά, με σταθερή θερμοκρασία 37 βαθμούς Κελσίου, αναβλύζουν εδώ και χιλιάδες χρόνια από τα σπλάχνα του βουνού.
Εσωτερικές και εξωτερικές πισίνες με ιαματικό νερό, χαμάμ, πηγές, θερμοί καταρράκτες και αξιόλογες τουριστικές υποδομές που λειτουργούν όλο τον χρόνο, σε μια μικρή λουτρόπολη χτισμένη μέσα σε μια μαγική φύση.
Φημίζονται για λουτροθεραπείες, ενώ τα μεταλλικά νερά για ποσιθεραπεία.
Το Ντόμπρο Πόλε ή αλλιώς Καλή Πεδιάδα αποτελεί κομμάτι του όρους Βόρρας, βορειοανατολικά της κορυφής Καϊμακτσαλαν, και του Μαύρου Δάσους
Απέχει 15 περίπου χιλιόμετρα από το εγκαταλελειμμένο χωριό του Άνω Λουτρακίου και βρίσκεται λίγο πιο πάνω από τον εγκαταλελειμμένο οικισμό ‘Καλύβια Βασιλάκου’.
Πρόκειται για ένα οροπέδιο σπάνιας περιβαλλοντικής αξίας και ομορφιάς, σχηματισμένο πάνω σε ηφαιστειακό κρατήρα στην επιφάνεια του οποίου σχηματίζονται μικρές λίμνες και κανάλια, ενώ περιβάλλεται από δάσος οξιάς.
Αποτελεί τον μεγαλύτερο ενεργό τυρφώνα της χώρας με έκταση 3.350 στρεμμάτων και βρίσκεται σε υψόμετρο 1.750μ πάνω ακριβώς στη μεθοριακή γραμμή που χωρίζει την Ελλάδα από την ΠΓΔΜ˙ μπορούμε μάλιστα να δούμε και τα σχετικά κολωνάκια που διαγράφουν με ακρίβεια τη γραμμή των συνόρων.
Το Ντόμπρο Πόλε είναι ένα οροπέδιο με υγρά λιβάδια και σφαγνώνες με τεράστιο βοτανικό και φυτογεωγραφικό ενδιαφέρον.
Από τον άγιο Αθανάσιο και μετά το πρωινό μας ξεκινάμε για χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλαν ανεβαίνοντας μετά το χιονοδρομικό κέντρο που είναι σε 2050 υψόμετρο θα έχουμε προορισμό την κορυφή Καϊμακτσαλαν και τον προφήτη Ηλία που είναι στα 2519 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας !!!
Εδώ θα μπορέσουμε να κάνουμε ένα πικ νικ και ένα καφέ πριν ξεκινήσουμε την επιστροφή μας …Κατεβαίνοντας , η διαδρομή μας βάζει μέσα στο ..μαύρο δάσος και στην συνέχεια προς λουτρά Παζάρ …….τα μπανιερά μας και μπλουμ !!!!!!
Μπανακι στα λουτρά και χαλάρωση πριν ξεκινήσουμε για την επιστροφή μας στην βάση μας που θα είναι ο άγιος Αθανάσιος μέσω διαδρομής που περνά διαδοχικά από χωριά της περιοχής Ορμα - Μεγαπλατανος- Σαρακηνοί - Κερασιές ,Καϊμάκτσαλαν - Άγιος Αθανάσιος