Skip to main content

Γύρος Πελοποννήσου
στους δρόμους του Παυσανία

4x4 Off-Road Διαδρομές στην περιοχή με την 2,500 ετών ιστορία

9 μέρες στις λίμνες, τα βουνά, τα ποτάμια, την ιστορία, τις πόλεις και τα χωριά της Πελοποννήσου

Off-Road 4x4 διαδρομές στην καρδιά της Πελοποννήσου
Η ιστορία της Ελλάδας από τους μυθικούς χρόνους μέχρι σήμερα

Ελατέ να εξερευνήσουμε ακολουθώντας τους δρόμους του Παυσανία την ιστορία της Πελοποννήσου, ενός τόπου 2500 ετών, οδηγώντας 4x4 όχημα σε Off-Road διαδρομές.

Estimated budget

1.747 €

Όχημα με 4 άτομα

Trip Type

Περιηγητική Εκδρομή
5-10 Οχήματα

Duration

9-10 ημέρες |
8 διανυκτερεύσεις

Dates

Ρωτήστε μας

Το 10ήμερο ταξίδι, μας ξεναγεί-ταξιδεύει από την ιστορία και τις πόλεις της αρχαίας Ελλάδας στην παράδοση των προηγούμενων αιώνων και την σύγχρονη ζωή της Πελοποννήσου για να γευτούμε-γνωρίσουμε παραδοσιακές γεύσεις από τα μοναδικά αγνά προϊόντα που παράγει η πελοποννησιακή γη από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα.

Περιήγηση μέσα από γραφικές διαδρομές και δασικούς δρόμους, διασχίζοντας δύσβατα-απάτητα μονοπάτια, ακολουθούμε τις διαδρομές του αρχαίου Έλληνα περιηγητή και γεωγράφου Παυσανία (2ου αι. μ.Χ.) για να επισκεφθούμε τα σημεία που αναφέρονται στους μύθους της Ελληνικής Μυθολογίας, τους αρχαίους ναούς και τις πόλεις που διατηρούνται μέχρι σήμερα, αλλά και τους παραδοσιακούς οικισμούς που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση της νεότερης ιστορίας της σύγχρονης Ελλάδας.

Ταξίδι στην βιοποικιλότητα και τη φύση της Πελοποννήσου.
Θα περπατήσουμε φαράγγια, θα διασχίσουμε ποτάμια, θα δροσιστούμε και θα κολυμπήσουμε σε καταρράκτες και λίμνες, θα δούμε σπήλαια - θαύματα της φύσης και θα ανέβουμε σε ψηλές κορυφές. Διαδρομές στα πυκνά δάση των βουνών της Πελοποννήσου, τους αιωνόβιους ελαιώνες και τις θαλασσοδαρμένες ακτογραμμές της.

Ελάτε να ανακαλύψετε και εξερευνήσετε την συναρπαστική, γνωστή και άγνωστη Πελοπόννησο την περιοχή με την 2,500 ετών ιστορία.


Excursion details

 • Οι λίμνες της Κορινθίας
 • Χελμός & ιστορικά Καλάβρυτα
 • Από το Δρυοδάσος των Κενταύρων και τους άθλους του Ηρακλή στο Ιερό του Δία
 • Η παράδοση, η φύση, η ιστορία της Δυτικής Πελοποννήσου
 • Στους δρόμους της Ελιάς, της Αρχαιότητας και των Νυμφών
 • Πέτρινοι πύργοι, σιωπηλά χωριά και βαρκάδα στα έγκατα
 • Από την Ταΰγετο στο όρος Πάρνωνα το ιερό βουνό του Κρόνου
 • Από τoν δασωμένο Πάρνωνα στην ακτογραμμή και τον κάμπο της Αργολίδας
 • Από την Παλαιά πρωτεύουσα στην Νέα

Day 1 | Οι λίμνες της Κορινθίας

Συνάντηση: Αθήνα | Διανυκτέρευση: Καλάβρυτα

Φεύγοντας από Αθήνα στο 80o klm εθνικής οδού Αθηνών-Κορίνθου θα δούμε τον Ισθμό της Κορίνθου, το κανάλι που οριοθετεί την Στερεά Ελλάδα με την Πελοπόννησο.
Μπαίνοντας στην Πελοπόννησο, ακολουθούμε επαρχιακούς δρόμους προς το οροπέδιο της μυθικής λίμνης Στυμφαλίας.

Στην συνέχεια κατευθυνόμαστε στην κοιλάδα της Ζήρειας σε ένα από τα πιο όμορφα ορεινά τοπία της Πελοποννήσου, με τα χωριά Καστανιά και Γκούρα για να καταλήξουμε μέσα από Off-Road διαδρομή στην τεχνητή λίμνη Δόξα.
Στάση για Πίκ-νικ στις όχθες της λίμνης Δόξα με θέα τις επιβλητικές κορυφές του Χελμού και τις Ζήρειας.

Γραφική χωμάτινη διαδρομή μέσα στο πυκνό ελατόδασος για το το χωριό Πλανητέρο, και στη συνέχεια οδηγούμε κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια, ανάμεσα στα δεκάδες ρυάκια με τρεχούμενα νερά, για να επισκεφθούμε το σπήλαιο Λιμνών, για ένα ταξίδι στο χρόνο, στο παλάτι των νεράϊδων του Χελμού.
Check-in και δείπνο στην ιστορική πόλη των Καλαβρύτων.


 • Αθήνα - Καλάβρυτα
  160 klm Highway & National Road
  40 klm Dirt-Road & Off-Road
 • Λίμνη Στυμφαλία
  Λίμνη Δόξας
  Σπήλαιο Λιμνών

Όταν η φυσική ομορφιά συναντά το μύθο!

Λίμνη Στυμφαλίας

Διασχίζουμε το οροπέδιο της Στυμφαλίας στην Κορινθία όπου γράφτηκε ο 6ος Άθλος του Ηρακλή.
Σήμερα δεν θα δούμε τις… Στυμφαλίδες όρνιθες αλλά μία σπάνια λίμνη που φιλοξενεί περισσότερα από 160 είδη πουλιών. Η περιοχή ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000 και είναι ιδανική για bird-watching. Πλάι στη λίμνη λειτουργεί το περίφημο μουσείο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης το οποίο διαθέτει κι ένα μικρό καφέ στην όμορφη βεράντα του με θέα στα ακίνητα νερά της Στυμφαλίας.

Στην αγκαλιά της κοιλάδας του Φενεού

Κοιλάδα του Φενεού - Λίμνη Δόξας, Φενεός, Γκούρα, Μονή Αγίου Γεωργίου

Σε έναν τόπο σαν αυτόν με αξεπέραστους προγονικούς θεούς και ήρωες και την ονειρική λίμνη χαμένη ανάμεσα στα έλατα, οφείλεις από την πρώτη στιγμή να αφεθείς και να απολαύσεις...
Ανάμεσα στον Χελμό, τη Ντουρτνουβάνα και τη Ζήρεια και με πολλά χωριά να την περικυκλώνουν, σχεδόν κυκλικά, η τεχνητή λίμνη είναι σε υψόμετρο 900 μέτρων. Πυκνά δάση κοσμούν τα βουνά γύρω από τη λίμνη ενώ ξεχωριστό ειναι το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Φανούριου, πάνω σε μια στενή λωρίδα γης, μέσα στο νερό.
Στο ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου με θέα τη λίμνη, οι καλόγεροι τρατάρουν τον επισκέπτη-προσκυνητή παραδοσιακό γλυκό τριαντάφυλλο, που φτιάχνουν οι ίδιοι.

Το σπήλαιο με τις 13 λίμνες

Σπήλαιο των Λιμνών ή Τρουπίσιο

Το σπήλαιο έχει 13 αλλεπάλληλες κλιμακωτές λίμνες που το καθιστούν μοναδικό στο είδος του στον κόσμο. Η είσοδος γίνεται από τεχνητή σήραγγα που καταλήγει κατευθείαν στον δεύτερο όροφο από σύνολο τριών. Η διάβαση των λιμνών γίνεται από υπερυψωμένες τεχνητές γέφυρες. Το αξιοποιημένο μήκος του σπηλαίου ανέρχεται σε 500 μ. ενώ το συνολικό μήκος του είναι 1.980 μ. Ο άνθρωπος χρησιμοποίησε το σπήλαιο από την Νεολιθική Εποχή. Στο κάτω όροφο του σπηλαίου βρέθηκαν απολιθωμένα οστά ανθρώπου και διαφόρων ζώων, μεταξύ των οποίων και ιπποπόταμου!


Day 2 | Χελμός & ιστορικά Καλάβρυτα

Καλάβρυτα, λίμνη Λάδωνα | Διανυκτέρευση: Λάμπεια

Πρωινή περιήγηση στην πόλη των Καλαβρύτων και τα γύρω αξιοθέατα: θα επισκεφθούμε το ιστορικό μοναστήρι του Μεγάλου Σπηλαίου χτισμένο μέσα σε βράχο όπου κατά την παράδοση βρέθηκε εικόνα της Παναγίας που είχε φιλοτεχνήσει ο ευαγγελιστής Λουκάς, την ιστορική Μονή Αγίας Λαύρας, και τον σταθμό του γραφικού οδοντωτού σιδηρόδρομου.
Αναχώρηση από τα Καλάβρυτα ακολουθώντας ορεινή διαδρομή κάτω από τη σκιά του πυκνού δάσους. Επισκεπτόμαστε την αρχαία κληματαριά του Παυσανία, και στη συνέχεια off road διαδρομή δίπλα σε ποτάμι και την τεχνιτή λίμνη του Λάδωνα με προορισμό το δάσος της Φολόης και το χωριό Λάμπεια όπου θα διανυκτερεύσουμε.


 • Καλάβρυτα - λίμνη Λάδωνα- Φολόη
  65 klm Paved road
  25 klm Dirt-Road και Off-Road
 • Τεχνιτή λίμνη Λάδωνα
  Κλήμα 2.200 ετών
 • Μονή Αγίας Λαύρας & Μέγα Σπηλαίου
  Το γεφύρι του Λάδωνα

Μονή Αγιας Λαύρας

Ιστορική μονή του 961 μ.Χ. Εδώ βρίσκεται το λάβαρο της ορκωμοσίας των αγωνιστών του 1821, η πρώτη, δηλαδή, σημαία του ελληνικού έθνους που βρίσκεται σε περίοπτη θέση μαζί με τα όπλα των αγωνιστών του 1821.

Μοναστήρι Μεγάλου Σπηλαίου

Προκαλεί δέος καθώς βρίσκεται στη σκιά απόκρημνου βράχου σε υψόμετρο 940 μ. Πήρε το όνομα της από το κάθετο βραχώδες συγκρότημα του Χελμού, επάνω στο οποίο είναι κτισμένη. Θεωρείται η αρχαιότερη στην Ελλάδα καθώς χτίστηκε το 362 μ.Χ. Διαθέτει μεγάλο πλούτο κειμηλίων, μεταξύ των οποίων την εικόνα της Παναγίας, που φιλοτέχνησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς.

Ο Οδοντωτός σιδηρόδρομος

κάτω από την σκιά του Χελμού!

Ο Οδοντωτός απο τις ακτές του Κορινθιακού κόλπου ακολουθεί το φαράγγι του Βουραϊκού. Μετά από απόσταση 22.350 μέτρων, σε κλίση έως και 175ο/οο, μέσα σε 60 λεπτά, καταλήγει στην πόλη των Καλαβρύτων. Λειτουργεί εδώ και 120 χρόνια από το 1896.

Το Κλήμα του Παυσανία

Το εντυπωσιακό άγριο κλήμα έχει κηρυχθεί από το 1976 Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης

Tο κλήμα (Vitis vinifera) υπολογίζεται ότι είναι περίπου 3.000 ετών και σίγουρα είναι πάνω από 2.200 ετών, αφού ήδη από το 160 π.Χ. ο Παυσανίας το το συμπεριέλαβε στα «Αρκαδικά» ως «αξιοπερίεργο φαινόμενο», λόγω του μεγέθους του!...
Το Κλήμα όμως αυτό το περιέλαβε και η μυθολογία που το ανέμειξε σε πολλούς μύθους, όπως του Ηρακλή, ο οποίος κυνηγούσε τη χρυσόκερο κερυνίτιδα έλαφο και έφτασε μέχρι το Κλήμα στο οποίο μπερδεύτηκαν τα μακριά μαλλιά της ελάφου και τη συνέλαβε. Εξ ου και το όνομα της θέσης «Κυνηγάρι».

Ο ποταμός-λίμνη και το γεφύρι της Κυράς

Λάδωνας, ένας από τους αρχαιότερους ποταμούς της Πελοποννήσου

Ακόμη και ο ιστορικός περιηγητής Παυσανίας που επισκέφθηκε τον τόπο αυτό περίπου το 174 μ.Χ. αναφέρει για τον ποταμό Λάδωνα στα “Αχαϊκά” «Κάλλους γαρ μεν ένεκα ουδενός ποταμού δεύτερος ούτε των βαρβαρικών εστί ούτε Έλληνος» (Δεν υπάρχει άλλος ποταμός πιο ωραίος ούτε στην Ελλάδα ούτε αλλού).
Το γεφύρι της Κυράς ...αναδύεται από το φθινόπωρο και μετά. Έχει μήκος 55 μέτρα και πλάτος 2,15 μέτρα. Για αιώνες γεφύρωνε την βόρεια με την κεντρική Πελοπόννησο.


Day 3 | Από το Δρυοδάσος των Κενταύρων και τους άθλους του Ηρακλή στο Ιερό του Δία

Δάσος Φολόης, Ερύμανθος, Αρχαία Ολυμπία | Διανυκτέρευση: Ολυμπία

Αναχώρηση από το γραφικό χωριό της Φολόης και περιήγηση στο μοναδικό δρυοδάσος της Ελλάδος.
Διαδρομή OffRoad και διάσχιση μέσα στο ποταμό Ερύμανθο, ώστε νωρίς το απόγευμα να είμαστε στην αρχαία Ολυμπία, για να επισκεφθούμε το μουσείο και τον ιερό χώρο τέλεσης των Oλυμπιακών Aγώνων της αρχαιότητα.


 • Δάσος Φολόης, Ολυμπία
  30 klm National Road
  15 klm Dirt-Road και Off-Road
 • Δρυοδάσος Φολόης
  Ποταμός Ερύμανθος
 • Αρχαία Ολυμπία
  Oλυμπιακοί Αγώνες

Δρυόδασο Φολόης

Το βασίλειο του Κένταυρου Φόλος Ο 4ος άθλος του Ηρακλή με τον Ερυμάνθιο Κάπρο και στους Κενταύρους της Φολόης

Το απέραντο δάσος (το Δάσος των Κενταύρων) είναι το ξακουστό δάσος της Φολόης, ένα δάσος γεμάτο μύθους και παραδόσεις, στο οποίο είχε το βασίλειο του ο Κένταυρος Φόλος (γιος του Σιληνού και της νύμφης Μελίας), ο αγαθός Κένταυρος που φιλοξένησε τον μυθικό ήρωα Ηρακλή όταν καταδίωκε τον Ερυμάνθιο κάπρο.
Το δρυοδάσος της Φολόης είναι μία προστατευόμενη περιοχή από το Δίκτυο NATURA 2000. Βρίσκεται σε υψόμετρο 688 μ. στο όρος Φολόη της Ηλείας και καταλαμβάνει έκταση 33.000 στρεμμάτων. Η διέλευση των ποταμών Ερύμανθου και Ηλειακού Λάδωνα δημιουργεί ένα μοναδικό περιβάλλον. Είναι το μοναδικό αυτοφυές δάσος πλατύφυλλης δρυός στα Βαλκάνια, με γηραιές συστάδες βελανιδιάς.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας

Το μουσείο και ο ιερός χώρο τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων στην αρχαιότητα

Η Ολυμπία, υπήρξε το πιο δοξασμένο ιερό της αρχαίας Ελλάδας αφιερωμένο στον θεό Δία. Ήταν τόπος διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων οι οποίοι τελούνταν στο πλαίσιο των Ολυμπίων, της πιο σημαντικής εορτής των Ελλήνων κατά το μεγαλύτερο διάστημα της αρχαιότητας. Στην Ολυμπία, μέσα στον μεγαλοπρεπή ναό βρισκόταν το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Διός, έργο του Φειδία, το οποίο ήταν γνωστό στην αρχαιότητα ως ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου. Η αφετηρία των Ολυμπιακών Αγώνων τοποθετείται στο 776 π.Χ. και τελούνταν κάθε τέσσερα χρόνια.


Day 4 |Η παράδοση, η φύση, η ιστορία της Δυτικής Πελοποννήσου

Όρος Μαίναλο, Ορεινή Αρκαδία | Διανυκτέρευση: Στεμνίτσα

Από την αρχαία Ολυμπία διαδρομή off-road παράλληλα με τον Αλφειό ποταμό προς τα γραφικά πέτρινα κεφαλοχώρια της ορεινής Αρκαδίας, Ανδρίτσαινα και Καρύταινα.
Διαδρομή στις ελατοσκέπαστες βουνοπλαγιές του όρους Μαίναλο προς το χωριό των Κολοκοτρωναίων όπου θα επισκεφθούμε το σπίτι του μεγάλου οπλαρχηγού της Ελληνικής επανάστασης του 1821.

Συνέχεια έχει το φαράγγι του Λούσιου ποταμού όπου κατά τη μυθολογία λούστηκε ο Δίας.
Στις απόκρημνες πλάγιες του θα θαυμάσουμε τα δυο ιστορικά μοναστήρια, του Φιλοσόφου, και του Ιωάννη Προδρόμου χτισμένα αντικριστά στους κάθετους βράχους τους φαραγγιού και τη μονή Αιμυαλών που δεσπόζει σαν φρούριο.

Σταθμός και η όμορφη Δημητσάνα, ένα από τα ομορφότερα ορεινά χωριά της Αρκαδίας.
Διαμονή στη Στεμνίτσα, ένα από τα πιο γραφικά πέτρινα χωριά της ορεινής Πελοποννήσου.


 • Ορεινή Αρκαδία
  65 klm Paved Road
  25 klm Minor Dirt-Road και Off-Road
 • Γορτυνία
  Φαράγγι Λούσιου
 • Πετρόκτιστα Χωριά της ορεινής Αρκαδίας
  Μουσείο Υδροκίνητης
 • Μονή Φιλοσόφου & Παναγίας των Αιμυαλών

Tα πέτρινα κεφαλοχώρια της ορεινής Αρκαδίας

Ορεινή Αρκαδία. Γορτυνία. Πέτρινα χωριά, δασωμένα βουνά, φαράγγια, ορμητικά νερά

Καρύταινα, Στεμνίτσα, Δημητσάνα, Λιμποβίσι, γραφικά πέτρινα κεφαλοχώρια. Τόπος πλούσιος σε νεότερη ιστορία. Εδώ βρίσκεται η αρχαία Γόρτυνα, το φημισμένο στην αρχαιότητα ιερό του Ασκληπιού.

Δημητσάνα ιστορική κωμόπολη, γνωστή ήδη από τον δέκατο αιώνα, χτισμένη πάνω στην αρχαία Τεύθιδα, η Δημητσάνα απλώνεται αμφιθεατρικά πάνω από το φαράγγι του Λούσιου ποταμού και αποτελεί ένα ζωντανό μουσείο βυζαντινής τέχνης, λαογραφίας, αρχιτεκτονικής.

Στεμνίτσα σε υψόμετρο 1100μ. Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική, τα αρχοντικά, οι βυζαντινές εκκλησίες, τα γραφικά δρομάκια, τα πέτρινα κεφαλόβρυσα και η μαγευτική θέα των κορυφών που περιβάλλουν το χωριό γοητεύουν.

Λιμποβίσι

Χωμένο στο ελατόδασος και μέσα στις μεγάλες χαράδρες του Μαινάλου, σε υψόμετρο 1200μ., ανάμεσα στο Χρυσοβίτσι και την Πιάνα και σε πανέμορφη και δύσβατη τοποθεσία, είναι το χωριό των Κολοκοτρωναίων όπου θα επισκεφθούμε το σπίτι του μεγάλου οπλαρχηγού της Ελληνικής επανάστασης του 1821.

Μουσείο Υδροκινησης

Σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον με τρεχούμενα νερά, περιλαμβάνεται το Μουσείο Υδροκινησης που προβάλλει τις βασικές προβιομηχανικές τεχνικές στη χρήση νερού ως κύρια πηγή ενέργειας για την παραγωγή διαφόρων προϊόντων

Στεμνίτσα - Λαογραφικό Μουσείο

Στη Στεμνίτσα, το Λαογραφικό Μουσείο που στεγάζεται σε πέτρινο αρχοντικό του 18ου αι. Παρουσιάζονται αναπαραστάσεις παραδοσιακών εργαστηρίων, εσωτερικό στεμνιτσιώτικου σπιτιού και εκτίθενται μεταβυζαντινές εικόνες, έργα μεταλλοτεχνίας, κεραμικής, ξυλογλυπτικής, κεντήματα, φορεσιές, εκκλησιαστικά σκεύη, φιγούρες θεάτρου σκιών φιλοτεχνημένες από τον καραγκιοζοπαίκτη Λάμπρου Καραδήμα.

Μονή της Παναγίας Φιλοσόφου

Νότια της Δημητσάνας, σε κοίλωμα βράχου της χαράδρας που διαρρέει ο Λούσιος ποταμός, βρίσκεται ερειπωμένη μία από τις αρχαιότερες και ιστορικότερες μονές της Ελλάδας, η παλιά Μονή της Παναγίας Φιλοσόφου. Είναι κτίσμα του 963 και ιδρύθηκε από τον Ιωάννη Λαμπαρδόπουλο-Φιλόσοφο και Πρωτοκρίτη του Νικηφόρου Φωκά. Είχε χαρακτηριστεί σταυροπηγιακή, αλλά σήμερα διατηρείται το εκκλησάκι βυζαντινής τεχνοτροπίας του 10ου αιώνα με τις τοιχογραφίες του.

Κοντά στα ερείπια της παλιάς μονής βρίσκεται η Νέα Μονή Φιλοσόφου, που υπήρχε προ του 1691. Σώζεται μόνο η εκκλησία βυζαντινής τεχνοτροπίας, με πλούσια εικονογράφηση. Στη μονόπορη, έτσι λέγεται η περιοχή της παλιάς μονής, και σε όλο το μήκος της χαράδρας νότια του Λουσίου υπήρχαν σπηλιές και σειρά ασκηταριών, που καταστράφηκαν από τις επιδρομές των Σλάβων τον 7ο και τον 8ο αιώνα.

Η περιοχή αναδείχτηκε ως κέντρο παιδείας και πνευματικής καλλιέργειας την περίοδο της τουρκοκρατίας, οπότε λειτουργούσε Κρυφό Σχολειό. Εβδομήντα αρχιερείς και επτά Πατριάρχες μαθήτευσαν στο Κρυφό Σχολειό της Δημητσάνας.

Μονή της Παναγίας των Αιμυαλών

Η Μονή της Παναγίας των Αιμυαλών βρίσκεται 2,5 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Δημητσάνας, λίγα μέτρα δεξιά της κοίτης του χειμάρρου που κατεβαίνει από το Ζυγοβίστι. Ιδρύθηκε το 1608 από τον ιερομόναχο Γρηγόριο Κοντογιάννη και την αδερφή του, μοναχή Ευπραξία Παϊσία Κοντογιάννη, που κατάγονταν από το χωριό Αιμυαλοί του Νομού Μεσσηνίας, από όπου πήρε και το όνομά του το μοναστήρι.

Η μονή καταρχάς ήταν χτισμένη μέσα στον βράχο, εκεί όπου σήμερα μπορεί να δει ο επισκέπτης αρκετά από τα ερείπια των πρώτων κελιών. Σήμερα παρουσιάζει μια άλλη όψη, αφού έχουν χτιστεί νεότερες κατασκευές. Ακόμη και το καθολικό έχει επεκταθεί σε σχέση με τις αρχικές διαστάσεις, ενώ η τοιχογραφία είναι του έτους 1608. Διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση, είναι δείγμα βυζαντινής αγιογραφίας και ανήκει στην τέχνη της Κρητικής Σχολής, την ώρα που το ξυλόγλυπτο τέμπλο του καθολικού παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Σπουδαίο ήταν το έργο της Μονής Αιμυαλών στο πέρασμα των αιώνων. Προσέφερε σπουδαίες υπηρεσίες στα χρόνια της σκλαβιάς των Ελλήνων, αλλά και στον αγώνα για την απελευθέρωση του Έθνους. Είναι αρωγός στην καθημερινή δραστηριότητα των κατοίκων της περιοχής και συμμετέχει στη διάσωση και τη διάδοση του πολιτισμού.


Day 5 | Στους δρόμους της Ελιάς, της Αρχαιότητας και των Νυμφών

Από την ορεινή Γορτινία στα παράλια της Πελοποννήσου | Διανυκτέρευση: Πύλος

Αναχώρηση από Στεμνίτσα προς το κεφαλοχώρι Ανδρίτσαινα με τα πετρόχτιστα αρχοντικά της για να ανηφορίσουμε προς το αρχαίο ναό του Επικούρου Απόλλωνα.
Μετά την επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο, επόμενη στάση στο μοναδικό φαράγγι Νέδα, για να περπατήσουμε μέχρι τους καταρράκτες και τις λίμνες που σχηματίζονται.

Στην συνέχεια θα περάσουμε στα ήπια τοπία της Μεσσηνίας την περιοχή που φημίζεστε για την παράγωγή εξαιρετικής ποιότητας παρθένου ελαιόλαδου με τους ομαλούς λόφους και τους ελαιώνες για να κατευθυνθούμε προς την αρχαία Μεσσήνη περνώντας οδικώς την αρχαία Αρκαδική Πύλη -όπως έκαναν και οι αρχαίοι- για να κατευθυνθούμε νότια προς την παραθαλάσσια μεσαιωνική Πύλο στον κόλπο του Ναβαρίνου.


 • Ορεινή Αρκαδία - Μεσσηνία
  70 klm Paved Road
  25 klm Dirt-Road
 • Φαράγγι Νέδα
 • Ναός Επικούρειου Απόλλωνα
  Αρκαδική Πύλη
 • Γεφύρια Κόνιτσας και Κλειδωνιάς

Ο επιβλητικός περιστρεφόμενος ναός στα 1130μ

Ναός Επικούρειου Απόλλωνα

Στο γυμνό, βραχώδες τοπίο που ονομαζόταν στην αρχαιότητα Βάσσαι (μικρές κοιλάδες) βρίσκεται ένας από τους σημαντικότερους και επιβλητικότερους ναούς της αρχαιότητας, αφιερωμένος στον Επικούρειου Απόλλωνα.

Τον 7ο αιώνα π.Χ. ιερό του Απόλλωνος Βασσίτα που είχαν ιδρύσει οι γειτονικοί Φιγαλείς, οι οποίοι λάτρευαν τον θεό με την προσωνυμία Επικούριος δηλαδή βοηθός, συμπαραστάτης στον πόλεμο ή στην αρρώστια. Ο πρώτος ναός γνώρισε και μεταγενέστερες φάσεις, γύρω στο 600 και γύρω στο 500 π.Χ., από τις οποίες σώζονται πολυάριθμα αρχιτεκτονικά μέλη. Aρχιτέκτονας του ναού αναφέρεται από τον Παυσανία ο Ικτίνος.
Περιστρέφεται γύρω από τον άξονα του κατά 50,2" της μοίρας, όση είναι και η ετήσια μετάπτωση των ισημεριών με στόχο να βλέπει συνεχώς το ίδιο αστρικό σημείο.

Το ποτάμι των Νυμφών

ποταμός Νέδα

ο ποταμός Νέδα (το ένα από τα ίσως δύο ποτάμια με θηλυκό όνομα, το άλλο θεωρείται η Αραπίτσα στη Νάουσα.) Η Νέδα ήταν η νύμφη στην οποία εμπιστεύτηκε η Ρέα τον γιό της Δία προκειμένου να τον γλυτώσει απο τη μανία του Κρόνου που έτρωγε τα παιδιά του για να μην μπορέσει κανένα αργότερα να αμφισβητήσει την κυριαρχία του και να θελήσει να του πάρει τον θρόνο του ηγέτη των Τιτάνων.
Φτάνει σε μήκος τα 32 χιλιόμετρα και σε μεγάλο μέρος της διασχίζει χαράδρα με πολύ πλούσια βλάστηση. Πλατάνια, αγριοβελανιδιές, συκιές και κουμαριές αφθονούν στο φαράγγι, δημιουργώντας τοπίο ξεχωριστής ομορφιάς. Στον ρου των νερών της σχηματίζονται και καταρράκτες με τον μεγαλύτερο, να βρίσκεται κοντά στη Φιγαλεία.

Μια πολιτεία με νησιωτικό χρώμα

Η Πύλος και η νήσος Σφακτηρία, το φυσικό οχυρό του όρμου του Ναβαρίνου

Μικρή γραφική παραθαλάσσια πόλη, ιστορικά γνωστή και με την ενετική-ιταλική ονομασία ως Ναυαρίνο. Αμφιθεατρικά χτισμένη στο νότιο άνοιγμα του όρμου του, όπου έγινε η ιστορική ναυμαχία που συνέβαλε αποφασιστικά στην απελευθέρωση της Ελλάδας από τον τουρκικό ζυγό. και ορίζεται από τη νήσο Σφακτηρία, αλλά και η Μάχη της Πύλου και της Σφακτηρίας το 425 π.Χ μεταξύ των Αθηναίων και των Σπαρτιατών και έληξε με νίκη των Αθηναίων και παράδοση των Σπαρτιατών.

Η Πύλος αποτελεί το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι της Πελοποννήσου και ταυτόχρονα έναν από τους πιο ενδιαφέροντες τουριστικούς προορισμούς της Μεσσηνίας, χάρη στην ένδοξη ιστορία και τις πλούσιες φυσικές ομορφιές της περιοχής.


Day 6 | Πέτρινοι πύργοι, σιωπηλά χωριά και βαρκάδα στα έγκατα

Η περιοχή της Μάνης | Διανυκτέρευση: Οίτυλο

Αφήνουμε την Πύλο για να επισκεφτούμε την Σφακτηρία και στην συνέχεια αφού περάσουμε την περιοχή της Καλαμάτας θα μπούμε στην μεσσηνιακή Μάνη.

Τοπία ιδιαίτερα, ξεχωριστά. Πέτρινα πυργόσπιτα. Βουνοκορφές, πανέμορφες παραλίες. Είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν την ομορφιά της εικόνας στην Μεσσηνιακή Μάνη!
Με πορεία προς το Οίτυλο και αφού επισκεφθούμε το σπήλαιο του Δυρού, επιστρέφουμε στο γραφικό Οίτυλο για διαμονή και δείπνο.


 • Μεσσηνιακή Μάνη
  70 klm National Road
  10 klm Minor Dirt-Road
 • Τα χωριά και οι ακτές της Μάνης
  Σπήλαιο Διρού
 • Γεύσεις τις Θάλασσας

Ο οικισμός Οίτυλο και η περιοχή της Μάνης

Οίτυλο-Αρεόπολη: η «άγρια» καρδιά της Αποσκιερής Μέσα Μάνης

Το Οίτυλο ξεχωρίζει για τη γραφικότητα και τη μοναδικότητα του τοπίου, για την αξιόλογη μανιάτικη κουζίνα, αλλά και για τη ζεστή φιλοξενία των κατοίκων του.

Χαρακτηριστικό της περιοχής του Οιτύλου είναι οι 67 παραδοσιακοί πέτρινοι οικισμοί που μαγεύουν τον επισκέπτη. Μία επίσκεψη στα κάστρα της περιοχής, στις Βυζαντινές και Μεταβυζαντινές εκκλησίες με τις εκπληκτικές αγιογραφίες, στους πύργους που στέκονται αγέρωχοι στο πέρασμα των χρόνων, και μία βόλτα στα πετρόκτιστα καλντερίμια και μονοπάτια, θα σας μυήσουν στην πλούσια ιστορία του τόπου.

Το λιμναίο Σπήλαια Διρού

Μία ώρα Βαρκάδα για 1200 μέτρα μέσα στα έγκατα της γης

Πρόκειται για την υπόγεια κοίτη του ποταμού Γλυφάδα, που εκβάλλει στη θάλασσα αφού σχηματίσει μικρές λίμνες μέσα στη γη της Μάνης. Οι φωτισμένοι σταλαγμιτικοί σχηματισμοί είναι μαγευτικοί και συνοδεύονται από διάφορα ονόματα που βοηθούν τον επισκέπτη να αντιληφθεί με τι μοιάζουν. Αφηνόμαστε στη μαγεία των εικόνων, εντυπωσιασμένοι από το έργο της φύσης, που σμίλεψε υπομονετικά αυτό το «πέτρινο δάσος». στη συνέχεια αποβιβαζόμαστε από τη βάρκα και ακολουθούμε το μονοπάτι, στο χερσαίο τμήμα του σπηλαίου. Βαδίζουμε ανάμεσα στον θαυμάσιο διάκοσμο με τους πολύχρωμους σταλακτίτες, σταλαγμίτες και τις κολόνες.


Day 7 | Από την Ταύγετο στο όρος Πάρνωνα το ιερό βουνό του Κρόνου

Τα όροι Ταΰγετος και Πάρνωνας | Διανυκτέρευση: Κοσμάς

Από το Οίτυλο θα διασχίσουμε το όρος Ταΰγετο, το μεγαλύτερο βουνό της Πελοποννήσου με τα πυκνά του δάση και θα κατηφορίσουμε στην κοιλάδα του Ευρώτα για να διασχίσουμε τον ποταμό του.

Μέσω επαρχιακών δρόμων θα ανηφορίσουμε στο όρος Πάρνωνα.
Περιήγηση στη μονή Έλωνας, κτισμένη στον απόκρημνο βράχο, και off road διαδρομές στις πλαγιές του Πάρνωνα για να φτάσουμε στο ορεινό χωριό του Κοσμά με τα πυκνόφυλλα δέντρα που καλύπτουν όλο το χωριό.


 • Διάσχηση
  60 klm National Road
  25 klm Minor Dirt-Road
 • Ταΰγετος - Πάρνωνας
 • Μονή της Έλωνας

Ταΰγετος

Γνωστός και ως Πενταδάκτυλος, ο Ταΰγετος αποτελεί την υψηλότερη οροσειρά (2.407 μ) της Πελοποννήσου, κρύβοντας ομορφιές, φύση και γραφικά χωριά με ορεινό άρωμα Ελλάδας!
Μονοπάτια, φαράγγια, πέτρινα γεφύρια, χωριά, διαδρομές, έλατα, μαυρόπευκα, ρέματα, μικρά ποτάμια…

Πήρε το όνομά του, από μια κόρη του Άτλαντα, την νύμφη Ταϋγέτη. Καρπός της Ταϋγέτης με το Δία ήταν ο Λακεδαίμονας, που χάρισε το όνομά της μητέρας του στο βουνό.

Μοναστήρι της Παναγίας της Έλωνας

Περίπου στο μέσο της διαδρομής από το Λεωνίδιο προς το χωριό Κοσμά, δεσπόζει η Μονή της Έλωνας, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου.
Είναι κτισμένη στον απόκρημνο κοκκινωπό βράχο του Πάρνωνα, και αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά και επιβλητικά μνημεία της Αρκαδίας.

Το χωριό Κοσμάς στον Πάρνωνα

Από τα ομορφότερα χωριά του Πάρνωνα, σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 1.150 μέτρων, με τα κεραμίδια των κόκκινων σπιτιών του να ξεπροβάλλουν ανάμεσα σε έλατα, καστανιές και καρυδιές.

Στην περιοχή του Κοσμά υπήρχε η αρχαία πόλη Σελινούς όπως αναφέρει ο Παυσανία «Ελλάδος περιήγησις» 170-176 π.χ. Στο λόφο του προφήτη Ηλία του χωριού υπήρχε ναός αφιερωμένος στο θεό «Μαλεάτη Απόλλωνα»


Day 8 | Από τoν δασωμένο Πάρνωνα στην ακτογραμμή και τον κάμπο της Αργολίδας

Το όρος Πάρνωνας, η Αργολίδα και οι Μυκήνες | Διανυκτέρευση: Ναύπλιο

Γραφική διαδρομή στο πράσινο του Πάρνωνα προς τον Άγιο Πέτρο, το ορεινό χωριό με τα καλντερίμια, τα παραδοσιακά σπίτια και, τις γαργαρες πηγές, για να κατηφορίσουμε την επαρχιακή οδό που θα μας οδηγήσει διπλα στη θάλασσα.
Το τοπίο αλλάζει διασχίζοντας τον κάμπο με τα εσπεριδοειδή για να επισκεφτούμε τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών. Η διαδρομή καταλήγει στην πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους το Ναύπλιο, μία από τις πιο όμορφες πόλεις της Ελλάδας.


 • Διάσχηση Αργολίδας
  60 klm National Road
  25 klm Minor Dirt-Road
 • Πάρνωνας
  Αργολίδα
 • Αρχαιολογικός χώρος Μυκηνών
 • η πόλη του Ναυπλίου

Αρχαιολογικός χώρος Μυκηνών

Οι «Πολύχρυσες Μυκήνες», το βασίλειο του μυθικού Αγαμέμνονα

Ο αρχαιολογικός χώρος Μυκηνών με το ανάκτορο των Μυκηνών, το σημαντικότερο κέντρο του Μυκηναϊκού πολιτισμού, του δεύτερου πολιτισμού επί ευρωπαικού εδάφους.
Είναι το ανακτορικό κέντρο της Ύστερης Εποχής του Χαλκού που γέννησε έναν από τους σπουδαίοτερους πολιτισμούς στην Ελλάδα, το σημαντικότερο κέντρο του Μυκηναϊκού πολιτισμού, του δεύτερου πολιτισμού επί ευρωπαικού εδάφους, συμπεριλαμβάνεται στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

Το Ναύπλιο με το Παλαμήδι και το Μπούρτζι

Η ζωντανή πόλη–μουσείο, που ανυπομονεί να μας συστήσει τους θησαυρούς της.

Η αρχιτεκτονική της παλιάς πόλης του Ναυπλίου είναι πραγματικά εντυπωσιακό και εμπνέει για βόλτες στα γραφικά στενά με τα επιβλητικά αρχοντικά και την ιστορική λιθόστρωτη πλατεία.

Το Παλαμήδι, 999 σκαλοπάτια πάνω από την πόλη.
Το περίφημο ενετικό φρούριο προσφέρει πανοραμική θέα της παλιάς και της νέας πόλης του Ναυπλίου.

Το Μπούρτζι, ο «θαλασσόπυργος» του Ναυπλίου
Tο ενετικό κάστρο στο νησάκι των Αγίων Θεοδώρων, υπήρξε κατοικία των δημίων του Παλαμηδίου, τόπος διαμονής δυο κυβερνήσεων το 1824 και το 1827, αλλά και ξενοδοχείο πολυτελείας.


Day 9 | Από την Παλαιά πρωτεύουσα στην Νέα

Το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου | Επιστροφή: Αθήνα

Μετά το πρωινό μας επίσκεψη στο κάστρο του Παλαμηδίου για να θαυμάσουμε το νησάκι Μπούρτζι από ψηλά και στην συνέχεια θα κατευθυνθούμε ανατολικά για να επισκεφθούμε το θέατρο της αρχαίας Επιδαύρου.
Πριν την επιστροφή προς Κόρινθο για την Αθήνα, θα γευματίσουμε στην παραλία, στην παλαιά Επίδαυρο.


 • Τα παράλια του Σαρωνικού κόλπου
  160 klm National Road & Highway
 • Θέατρο Επιδαύρου

Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου

Σε μια χαράδρα, το 340 π.Χ., ο αργείος αρχιτέκτονας Πολύκλειτος ο Νεότερος έκτισε, σύμφωνα με τον Παυσανία, το θέατρο της Επιδαύρου..

Το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του ιερού που ήταν αφιερωμένο στο θεραπευτή θεό της αρχαιότητας, τον Ασκληπιό, στο Ασκληπιείο Επιδαύρου.
Από όλα τα αρχαία θέατρα το θέατρο της Επιδαύρου είναι το ωραιότερο και το καλύτερα διατηρημένο. Προορισμένο για τη διασκέδαση των ασθενών είχε χωρητικότητα 13.000 θεατών.
Η θαυμάσια ακουστική του, αλλά και η πάρα πολύ καλή κατάσταση στην οποία διατηρείται συντέλεσαν στη δημιουργία του σύχρονου θεατρικού θεσμού του φεστιβάλ της Επιδαύρου.


Παρέχουμε

Παροχή συσκευής ασύρματης ενδοεποικινωνίας για τα οχήματα σας
Εξοπλισμένο φαρμακείο Πρώτων Βοηθειών

Πλήρως εξοπλισμένα 4x4 Off-Road οχήματα συνοδείας

Με έμπειρους συνοδούς να σας καθοδιγήσουν με ασφάλεια στις εκτός δρόμου δυσκολίες και με οχήματα υποστήριξης που διαθέτουν πλήρη εξοπλισμό για τον ασφαλή απεγκλωβισμό του οχήματος σας.

Διατροφή

Όσο το δυνατόν περισσότερο επιλέγουμε να σερβίρονται τοπικά προϊόντα και γεύσεις.
Πρωινό: Πλήρες σπιτικό πρωινό στο Ξενοδοχείο - Ξενώνα.
Μεσημεριανό: Οργανώνουμε και σερβίρουμε υπαίθριο Πικ-Νίκ ή ένα ελαφρύ μεσημεριανό γεύμα (Brunch) που θα σερβιριστεί σε ταβέρνα ή παραδοσιακό καφενείο, με ποικιλία παραδοσιακών ελληνικών εδεσμάτων, όπως, αλαντικά, τυριά, πίτές κλπ. νερό, καφέ. Επίσης, τσάι, καφέ κτλ σε στάσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Δείπνο: Πλήρες δείπνο με κρέας ή ψάρι, ορεκτικά, επιδόρπιο, αναψυκτικά, κρασί.

Our Route

Δημιουργούμε τους καλύτερους οδηγούς

Σε κάθε μας εκδρομή, είμαστε δίπλα σας για να ανακύψετε τις δυνατότητες του οχήματος σας και να βελτιώσετε τις 4Χ4 οδηγικές ικανότητες σας στο φυσικό έδαφος, με απόλυτη ασφάλεια, για σας την οικογένεια σας και το αγαπημένο τετρακίνητο σας.

Similar Trips

Στ αχνάρια του Μακεδονικού αγώνα

Εκδρομή Ιστορικού χαρακτήρα,
στην πιο όμορφη περιοχή της Ελλάδος.
Ταξίδι στην ιστορία των Βαλκανικών Πολέμων. Επικεντρωμένοι σε μια πλευρά της Ελλάδος ,αυτή της δυτικής Ελλάδος όπου στα βουνά πραγματοποιήθηκαν μάχες ηρωικές και πολύνεκρες.

Καστανόδασος Στενή Εύβοιας

Διαδρομές μέσα σε ανεξερεύνητα μονοπάτια της Δίρφης
Το καστανόδασος το Μαύρο δάσος και οι καταβόθρες αλλά και οι κορφές της Δίρφης είναι μέρη που κόβουν την ανάσα …μια ανάσα από την πρωτεύουσα!