Οίτη
το βουνό του Ηρακλή

Η πολύχρωμη φύση του Εθνικού Δρυμού της Οίτης

2ημερο Off-Road στο βουνό των νερών και των λουλουδιών

Στα δάση, τα λιβάδια και τα φαράγγια της Οίτης

Ανεξάντλητες 4Χ4 διαδρομές σε πυκνά δάση και πολύχρωμα οροπέδια, με την μοναδική λάσπη και τα βαθιά νεροφαγώματα που χαρακτηρίζει τη περιοχή της Οίτης.

Estimated budget

180 €

Όχημα με 2 άτομα

Trip Type

Εκπαιδευτική Εκδρομή
5-7 Οχήματα

Duration

2ήμερο |
2 ή 1 διανυκτέρευση

Dates

13-15 Μαΐου 2022

Διαδρομές που μία βγαίνουμε σε ξέφωτα και ατέλειωτα λιβάδια και μια χανόμαστε στη ζούγκλα του πυκνού δάσους.

Η Οίτη δεν είναι ούτε άγρια ούτε ήμερη. Το ύψος της αγγίζει τα 2.150 μ. και το περίεργο είναι ότι ακόμα και σε υψόμετρο 2.000 μ. μοιάζει σαν ήρεμη πεδιάδα. Θα το νιώσουμε στο οροπέδιο Λιβαδιές, στα μικρά και μεγάλα ξέφωτα και λιβάδια, όπως της Φτερούλας και το Άγιο Πνεύμα. Εδώ κάθε άνοιξη στήνουν χορό τα ονομαστά αγριολούλουδα της Οίτης (στα 30.000 στρέμματα που αποτελούν τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού έχουν καταγραφεί περισσότερα από 1.200 είδη φυτών) αγριολούλουδα, βότανα, καθώς και το κεφαλλονίτικο έλατο, οι φυλλοβόλες δρυς, τα πουρνάρια, οι κουμαριές, οι κέδροι, οι ιτιές, τα σκλήθρα και μεγάλη ποικιλία από πλατύφυλλα δένδρα, ενώ και η πανίδα της είναι πλούσια με ζαρκάδια, αγριογούρουνα, χρυσαετούς, αλπικούς τρίτωνες κ.ά.

Η Οίτη, λόγω των πετρωμάτων της (Φλύσχης),
είναι βουνό πλούσιο σε νερά.

Η Οίτη του νερού είναι παρούσα σε κάθε σημείο με το κελάρυσμα των βουνίσιων πηγών (παραδοσιακές βρύσες) όπως η Περδικόβρυση, η βρύση του Καλόγερου (Χότζα), Ασπρόβρυση, Τριμερόβρυση, Κλεφτόβρυση… καθώς και οι πλούσιες πηγές της, πολλές από τις οποίες μετατρέπονται σε εποχικές λίμνες και ρέματα που στην πορεία τους και καθώς ενώνονται με άλλες πηγές σχηματίζουν τρία ποτάμια, τον Γοργοπόταμος (ο αρχαίος Δύρας), τον Ασωπός και τον αρχαίος Ιναχος (Βίστριτσα), που καταλήγουν στον Σπερχειό, ενώ διάφορα και άλλα ρέματα συμβάλλουν στη διαμόρφωση του ποταμού Μόρνου.

Η Οίτη, λόγω των πετρωμάτων της (Φλύσχης),
είναι βουνό ιδανικό για 4Χ4.

Το μαλακά λιβάδια και τα βαθιά φαράγγια σε χαμηλότερο υψόμετρο και οι δεκάδες δασικοί δρόμοι για τις ανάγκες υλοτομίας και κυρίως κτηνοτροφίας, χαρακτηρίζονται απο τα μαλακά χώματα με τα βαθιά νεροφαγώματα που ανοίγουν το πέρασμα των νερών. Όλα αυτά σε συνδυασμό και με τη βαθιά κολλώδες λάσπή της Φλύσχης δημιουργεί το κατάλληλο terrain για ατελείωτο 4x4 για όλες τις κατηγορίες οχημάτων και για ανεξάντλητες διαδρομές από εύκολες SUV μέχρι Extreme Off-Roading.

2μερη απόδραση για αυτοκίνητα με κοντές σχέσεις σε μια όμορφη διαδρομή μέσα από οροπέδια και φαράγγια.
Η εκδρομή είναι 4Χ4 για παιχνίδι, με φυσιολατρικό χαρακτήρα και …γαστρονομικό ταξίδι στην αυθεντική Ρουμελιώτικη κουζίνα.
Συνάντηση στην Παύλιανη από Παρασκευή απόγευμα ή Σάββατο πρωί.

Όταν η φυσική ομορφιά συναντά το μύθο!

Εθνικός Δρυμός Οίτης

Καθώς απλώνει τη μακρόστενη κορμοστασιά του ανάμεσα στην πεδιάδα του Σπερχειού και τους βαλτότοπους του Μαλιακού Κόλπου, μοιραία καθορίζει με τον εντυπωσιακό του όγκο την τοπιογραφία της ανατολικής Ρούμελης.
Διαθέτει περισσότερες από πέντε κορυφές που ξεπερνούν σε ύψος τα 2.000 μέτρα, όμως δεν χαρακτηρίζεται βουνό με αλπικό παρουσιαστικό, όπως είναι τα γειτονικά Βαρδούσια ή η Γκιόνα.

Το σίγουρο είναι ότι η Οίτη θα αποτυπωθεί στη μνήμη σας για την πολύχρωμη, ζωηρή της φύση, τα εκτεταμένα ελατοδάση της, τα σιωπηλά αλπικά λιβάδια και τα άφθονα κελαρυστά νερά της που σχηματίζουν κρυστάλλινα ορεινά ποτάμια!

Στο βουνό του Ηρακλή - Πυρά Ηρακλέους

Σε ένα μικρό ύψωμα, στην είσοδο του οροπεδίου της Καταβόθρας, σώζονται ερείπια αρχαίου ναού που είχε φτιαχτεί προς τιμή του.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, έπεσε στις φλόγες για να λυτρωθεί από τους αφόρητους πόνους ο Ηρακλής, στην προσπάθειά του να ελευθερωθεί από το δηλητηριασμένο με το αίμα του Κένταυρου Νέσσου χιτώνα, που του είχε στείλει να φορέσει η γυναίκα του Δηιάνειρα.Την πυρά για να καεί ο Ηρακλής άναψε ο Φιλοκτήτης, στον οποίον χάρισε το τόξο και τα βέλη του για να τον ευχαριστήσει. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Δίας τύλιξε τον Ηρακλή στα σύννεφα και τον ανέβασε στον Όλυμπο, όπου παντρεύτηκε την όμορφη Ήβη, την θεά της Νιότης.

Μια άλλη εκδοχή λέει ότι ο Δίας έριξε τον κεραυνό του και στο σημείο που έπεσε, ανέβλυσε ο ποταμός Γοργοπόταμος (αρχαίος Δύρας) για να δροσίσει τον καιγόμενο ήρωα. Πράγματι, από το οροπέδιο της Καταβόθρας, με το εντυπωσιακό ομώνυμο σπηλαιοβάραθρο, λέγεται ότι πηγάζει ο Γοργοπόταμος από τον οποίο υδροδοτείται η πόλη της Λαμίας

Our Route

Off-Road 4x4 Adventures tours in Greece
Copyright ©2016 www.offroadgreece.com All Rights Reserved | Web Design & Development: Darnel ad