Skip to main content

Χριστουγεννα στη Καστορια

Στις λίμνες και τις κορυφές της Β.Δ. Μακεδονίας

4ήμερη Off-Road εκδρομή στη βορειοδυτική Ελλάδα

Ταξίδι στις λίμνες της Β.Δ. Μεθορίου

Διαδρομές στο βασίλειο των νερών της Δυτικής Μακεδονίας,
από το όρος Βίτσι έως τις αλπικές λίμνες του Γράμμου

Estimated budget

600 €

Όχημα με 2 άτομα

Trip Type

Περιηγητική Εκδρομή
5-10 Οχήματα

Duration

4 ήμερο

Dates

Χριστούγεννα
Επιλέξτε ημερομηνίες
και διάρκεια που επιθυμείτε

Xριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα με πολύ Off Road.

Με κέντρο την μοναδική Καστοριά, διαδρομές μέσα από καταπράσινα ορεινά τοπία στο όρος Βίτσι μέχρι την παραλίμνια περιοχή των Πρεσπών με τα μικρά χωριουδάκια των ψαράδων που διατηρούν ζωντανή την παράδοση.
Από το Νεστόριο στις βουνοκορφές στο Γράμμου με τις κρυμμένες αλπικές λίμνες Αρρένες.
Περιήγηση στα θαυμαστά πέτρινα χωριά της Β.Α. Πίνδου, πατρίδα των ονομαστών μαστόρων που έχτίσαν τα περίτεχνα πέτρινα γεφύρια της Πίνδου.

Διαδρομές  περιπέτειας στην αυθεντική, ανέγγιχτη από τον μαζικό τουρισμό, ηπειρωτική Ελλάδα. Η εκδρομή προσφέρει τις ωραιότερες εικόνες και τις εντονότερες γεύσεις από τα βουνά της Ελλάδας και τα παραδοσιακά χωριά της, περνώντας από σημαντικά ιστορικά μνημεία και  εντυπωσιακά βυζαντινά μοναστήρια.

Διαδρομές που περνούν από εξαιρετικής ομορφιάς τοπία, καθώς διασχίζουμε παρθένα δάση σε βουνά, φαράγγια, λίμνες και ποτάμια, μυστικά ορεινά περάσματα και παλιά πέτρινα γεφύρια, ξεχασμένους από το χρόνο οικισμούς και τόπους ποτισμένους με ιστορία.

Διαδρομές για όσους αγαπούν την περιπέτεια στη φύση και επιθυμούν να γνωρίσουν την αληθινή Ελλάδα και την αυθεντική φιλοξενία της, και να γευτούν την παραδοσιακή τοπική κουζίνα.

Καστοριά

Αρχοντικά, γουναράδικα και βόλτες στη λίμνη

Ανακαλύπτουμε την όμορφη παραλίμνια πόλη της Μακεδονίας με τα παραδοσιακά αρχοντικά και την πλούσια ιστορία. Περπατάμε στην Παλιά Πόλη αλλά και πλάι στη λίμνη και εκδράμουμε στα κοντινά χωριά και τα δασωμένα βουνά που την περιβάλλουν.

Από τις ομορφότερες πόλεις της βόρειας Ελλάδας, πλαισιωμένη από τα επιβλητικά βουνά Γράμμο και Βίτσι, η φημισμένη πόλη των γουναράδων, αντικατοπτρίζεται αιώνες τώρα στα ασάλευτα νερά της λίμνης Ορεστιάδας. Χτισμένη αμφιθεατρικά, πάνω σε μια στενή χερσόνησο, με πάνω από 60 βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησιές που χρονολογούνται από τον 9ο έως τον 19ο αι.

Πρεσπες

Οι λίμνες χωρίς όρια!!!
Αν ετοιμάζεσαι για ένα απλό ταξίδι, είσαι γελασμένος. Στην Πρέσπα άνθρωποι και ζώα, ιστορία και αρχιτεκτονική, βουνά και λίμνες έχουν συνάψει άλλου είδους συμφωνίες. Σε ένα τοπίο ασύλληπτης ομορφιάς αναγκάζεσαι να αφουγκραστείς τα μέσα και τα έξω σου. Να έρθεις αντιμέτωπος με θαύματα. Να αλλάξεις ποικιλοτρόπως.
Το χειμώνα η ομίχλη σκεπάζει τα πάντα. Δύο λίμνες τεράστιες που  μπορεί να μην τις δεις και ποτέ γιατί είναι καλυμμένες από σύννεφα.  Σόμπες και καυσόξυλα παντού. Ακόμη και στις εκκλησίες. Πώς να παλέψεις την  παγωνιά που κόβει την ανάσα.
Δύο λίμνες σε μεγάλο υψόμετρο, τρία κράτη που συναντώνται στο νερό. Στη Βόρεια Ελλάδα, υπάρχει ένα ακαθόριστο υγρό σύνορο που αφορά μονάχα στους ανθρώπους, αλλά όχι σε άλλα είδη, όπως στα πουλιά ή στα ψάρια. Ολόκληρη η περιοχή γύρω από τις λίμνες, ανεξαρτήτως συνόρων και σε όλες τις γλώσσες, ονομάζεται «Πρέσπα». Αποτελεί μια μοναδική κιβωτό ζωής και πολιτισμού.

Σπήλαιο Δράκου Καστοριάς

Ένα σπήλαιο μέσα στην πόλη!!!
'Ενα επισκέψιμο σπήλαιο με εντυπωσιακό διάκοσμο που βρίσκεται πλάι στη λίμνη της Καστοριάς. Στο εσωτερικό του σπηλαίου εντοπίστηκαν παλαιοντολογικά κατάλοιπα, με κυριότερα τα οστά σπηλαίας άρκτου ή αρκούδας των σπηλαίων (Ursus Speleaus). Το είδος αυτό έζησε στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Πλειστόκαινου και εξαφανίστηκε πριν από περίπου 10.000 χρόνια. Το όνομά της οφείλεται στο γεγονός ότι τα απολιθωμένα λείψανά της εντοπίζονται σχεδόν αποκλειστικά μέσα σε σπήλαια, όπου προφανώς διέμενε για περισσότερο χρονικό διάστημα. Υπολογίζεται ότι το βάρος των αρσενικών ζώων έφτανε τα 400-500 κιλά και των θηλυκών τα 200-250 κιλά. Ήταν κατά βάση φυτοφάγο και περιστασιακά σαρκοφάγο ζώο.

Δισπηλιό Καστοριάς

Λιμναίος προϊστορικός οικισμός
Στη θέση Νησί, λίγα χιλιόμετρα από την Καστοριά, έχει ανασκαφεί πασσαλόκτιστος προϊστορικός λιμναίος οικισμός που χρονολογείται από το 5.000 π.Χ. Είναι ο αρχαιότερος παραλίμνιος οικισμός της Ευρώπης. Ο αρχαιολογικός χώρος έχει διαμορφωθεί σε ένα εντυπωσιακό πάρκο με αναπαράσταση μέρους του οικισμού σε φυσικό μέγεθος. Ο επισκέπτης έχει μία πραγματικη εικόνα και πληροφορίες για τη ζωή των προϊστορικών ανθωπων στην περιοχή, πριν από περίπου 7.000 χρόνια.

Λίμνες Aρρένες

Οι «αδελφές» λίμνες του Γράμμου
Ένα σύμπλεγμα δύο μικρών αλπικών λιμνών στη σκιά του Γράμμου, που αποτελούν ένα από τα ομορφότερα ορεινά υδάτινα οικοσυστήματα της Ελλάδας. Η λίμνη Μουτσάλια, ή όπως αναφέρονται πιο συχνά λίμνες Αρένες, βρίσκονται σε ένα κατάφυτο δάσος οξυάς στη ρίζα της κορυφής του Γράμμου Επάνω Αρένα (υψόμετρο 2.196 μ.).
Η ονομασία τους προέρχεται από τη βλάχικη λέξη «μουτσάλι» που σημαίνει «βρεγμένο». Βρίσκονται σε υψόμετρο 1.730 μέτρων, πλαισιωμένες από οξυές που φτάνουν μέχρι τις όχθες. Ο βυθός τους καλύπτεται από πυκνή υδρόβια βλάστηση, η οποία δίνει ένα όμορφο πράσινο χρώμα στα νερά της. Στις λίμνες Αρένες παρατηρούμε σημαντική πανίδα, καθώς στα νερά τους ζούν τρία διαφορετικά είδη τρίτωνες: ο αλπικός, ο κοινός και ο λοφιοφόρος. Συχνή στην περιοχή είναι επίσης και η παρουσία της αρκούδας.

Our Route


Day 1 | Στο ρου του Αλιάκμονα

Διάσχιση μεταξύ Μακεδονίας και Ηπείρου | Διανυκτέρευση: Καστοριά

Η διαδρομή ξεκινά μεσημέρι Σαββάτου από την Καλαμπάκα. Ακολουθούμε όμορφη ορεινή μικτή διαδρομή (χώμα & άσφαλτο) με προορισμό την όμορφη πόλη της Καστοριά όπου διανυκτερεύουμε τις επόμενες μέρες.


  • Αθήνα-Καλαμπάκα-Καστοριά
  • Καϊμακτσαλάν - Λουτρά Πόζαρ
  • Άγιος Αθανάσιος

Day 2 | Σε Λίμνες χωρίς όρια

Τρεις λίμνες μία Ιστορία | Διανυκτέρευση: Καστοριά

Από Καστοριά ξεκινάμε για τις εντυπωσιακές λίμνες Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα. 

Η διαδρομή μας περνά από καταπράσινα ορεινά τοπία στο όρος Βίτσι και καταλήγει στην παραλίμνια περιοχή των Πρεσπών με τα μικρά χωριουδάκια των ψαράδων που διατηρούν ζωντανή την παράδοση. 

Επιστροφή στην Καστοριά και ελεύθερος χρόνος για να περιηγηθούμε στις γραφικές γειτονιές της πόλης, που είναι ονομαστή για τις γούνες της και την όμορφη λίμνη της.

Βράδυ Χριστουγέννων, Ρεβεγιόν στη Καστοριά


  • Καστοριά
  • Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα

Day 3 | Στα Ελληνοαλβανικά σύνορα

Νεστόριο, Γράμμος, Μαστροχώρια | Διανυκτέρευση: Καστοριά

Γράμμος Το άγριο βουνό με τα απέραντα λιβάδια και τις απόκρημνες ορθοπλαγιές

Αναχώρηση από Καστοριά μετά το πρωινό γεύμα,  για να γνωρίσουμε τοπία άγριας ομορφιάς όπου γράφτηκε η νεότερη ιστορία της Ελλάδας.
Η διαδρομή έχει προορισμό το Νεστόριο, τις βουνοκορφές στο Γράμμο, τις άγνωστες αλπικές λίμνες Αρρενες. Περνάμε από τα θαυμαστά πέτρινα χωριά του Γράμμου όπου ονομαστοί μάστορες έχουν χτίσει τα περίτεχνα πέτρινα γεφύρια της Πίνδου.


  • Νεστόριο - Μαστροχώρια
  • Γράμμος - λίμνες Αρρένες
  • Η έναρξη του Ελληνοϊταλικού Πολέμου και η ιστορία της Εθνικής Αντίστασης

Day 4 | το Βέρμιο

Μέρα επιστροφής

Ήμερα επιστροφής, μετά το πρωινό θα θαυμάσουμε την πόλη από ψηλά και θα ξεκινήσουμε μικτή διαδρομή για το Βέρμιο και από εκεί πορεία προς Αθήνα


  • Βέρμιο
Τα γευματα είναι τα μεσημέρια τυπου πικ-νικ φτιαγμένα με τοπικά προϊόντα και τα δείπνα είναι σε παραδοσιακές ταβέρνες της περιοχής.

Similar Trips

Οδοιπορικό στο 'Επος του '40

4ημερη Εκδρομή με Περιηγητικό και Ιστορικό χαρακτήρα
Ένα οδοιπορικό αναφορά στα σημεία που δόθηκαν οι σκληρές μάχες στην Πίνδο του 1940. Για να γνωρίσουμε τα μέρη που αγωνίστηκαν οι παππούδες μας και να επισκεφτούμε τα αφιερωμένα στον ένδοξο αγώνα τους μνημεία.

Ιστορικές οδικές διαδρομές στην καρδιά της Πελοποννήσου

Ταξίδι στην ιστορία και τη παράδοση
5ήμερο οδιπορικό στα σημαντικότερα -άγνωστα στους περισσότερους- αξιοθέατα της νότιας Ελλάδας.