Skip to main content

Διάσχιση Νότιας Πίνδου

Από τον Κορινθιακό στην Ευρυτανία έως τη Λίμνη Πλαστήρα

4ήμερο Cross-Country στα βουνά της νότιας Πίνδου

Τα άγραφα περάσματα της Ευρυτανίας και των Αγράφων

Εκδρομή διάσχισης από τα όρη της Ναυπακτίας, σε Καλιακούδα, Χελιδόνα & Βελούχι στα νερά της Λίμνη Πλαστήρα

γιά SUV και 4X4

300 €

Όχημα με 2 άτομα

Ρωτήστε για ξενώνα
Περιηγητική Εκδρομή
5-10 Οχήματα
5ήμερο |
5 διανυκτέρευσεις
Άνοιξη-Καλοκαίρι CAMP
Επιλέξτε ημερομηνίες
και διάρκεια που επιθυμείτε

Η αποκάλυψη με οχήματα 4Χ4 του πιο απόμερου καταφυγίου της παρθένας Ανοιξιάτικης φύσης μέσα από τις δύσβατες διαδρομές και τους δασικούς δρόμους των ψηλών βουνών Καλιακούδα, Χελιδόνα και Αγραφα.

Τα επιβλητικά βουνά του πιο ορεινού διαμερίσματος της χώρας, της Ευρυτανίας, ο Τυμφρηστός, η Καλιακούδα, η Χελιδόνα, τα Αγραφα, κρατούν ακόμη μυστική για τους πολλούς τη μαγευτική εικόνα της, την οποία συνθέτουν εντυπωσιακά τοπία, ορμητικά νερά, λίμνες, παραδοσιακοί "ξεχασμένοι" οικισμοί χωμένοι στα ελατοδάση, ονομαστά μοναστήρια, πετρόκτιστα γεφύρια.

Για τον ταξιδιώτη που είναι έτοιμος να υπομείνει τους στριφογυριστούς δρόμους αλλά και τους δύσβατους χωματόδρομους, να θυσιάσει στη χάρη της αυθεντικότητας κάποιες από τις ανέσεις του, να ενεργοποιήσει κάπου κάπου και τις φυσικές δυνάμεις του, η αποκάλυψη είναι εντυπωσιακή. Και γίνεται εντυπωσιακότερη όσο αφήνει την περιπέτεια να εισχωρήσει στο ταξίδι.

Μετά από 2 μέρες περιήγηση στην γύρο περιοχή και έχοντας προσεγγίσει την κορυφή της Καλιακούδας ακολουθούμε τον Ταυρωπό για να φτάσουμε στη λίμνη Πλαστήρα.

Όμορφη και επιβλητική,
η «ωραία κοιμωμένη» των Αγράφων,

Οι τραχιές και δαιδαλώδεις κορυφές των Αγράφων σχηματίζουν τη φιγούρα μιας γυναίκας. Είναι η “Ωραία κοιμωμένη των Αγράφων” όπως την ξέρουν οι κάτοικοι της περιοχής.

Tα γυάλινα νερά της λίμνης, με τα διάσπαρτα νησάκια και τα φιορδ. Ο ορεινός όγκος των Αγράφων μπολιάζει το τοπίο με τα ψηλά του βουνά και τις εντυπωσιακές χαράδρες που διαρρέουν ποτάμια κι ορμητικοί χείμαροι. Διάσπαρτα Βυζαντινά και Μεταβυζαντινά μνημεία, πεζοπορικές διαδρομές, εξαιρετική ντόπια κουζίνα και πολλές δραστηριότητες ολοκληρώνουν το φυσικό πλούτο της περιοχής.

Με τα μάτια της Κοιμωμένης

Οι εντυπωσιακές εικόνες της Λίμνη Πλαστήρα, που τράβηξε από ψηλά ο Θωμάς Βασιλείου. Ένας απίστευτος υγροβιότοπος ο οποίος σε κάθε εποχή αλλάζει πρόσωπο...

Η Ωραία κοιμωμένη των Αγράφων

Μία από τις πιο ανεξερεύνητες περιοχές της Ελλάδας είναι τα ΄Αγραφα όρη. Πρόκειται για μία οροσειρά απίστευτης φυσικής ομορφιάς που χαρακτηρίζεται για την τραχύτητά της και τα πολυποίκιλα τοπία.

Λίμνη Πλαστήρα, ένα απέραντο παγοδρόμιο

Οι χαμηλές θερμοκρασίες πάγωσαν και την λίμνη!
Εκπληκτικές εικόνες από την βυθισμένη στο χιόνι περιοχή της λίμνης Πλαστήρα με τα παγωμένα νερά αποτυπώνονται στο 4λεπτο βίντεο του Θωμά Βασιλείου

Στην αγκαλιά της «ωραία κοιμωμένη» των Αγράφων

Λίμνη Νικολάου Πλαστήρα
Μια από τις μεγαλύτερες τεχνητές λίμνες της χώρας, έμπνευση και όραμα του Ν. Πλαστήρα, δημιουργήθηκε το 1959. Μετά την ολοκλήρωση του φράγματος το οροπέδιο της Νεβρόπολης, (τότε εύφορη, καλλιεργήσιμη κοιλάδα), πλημμύρησε από τα νερά του Ταυρωπού δημιουργώντας λίμνη σε υψόμετρο 800μ. και έκταση 25χιλ. στρεμμάτων.
Από τον αναπαλαιωμένο νερόμυλο ξεκινά το μονοπάτι για τις Εννέα Βρύσες και τους καταρράκτες Ανθοχωρίου. Ένα περίπου χιλιόμετρο πεζοπορίας μέσα σε ένα απαράμιλλης ομορφιάς φυσικό τοπίο, με θέα από τα 1500 μέτρα υψόμετρο.

Το αεροδρόμιο της Νεβρόπολης

Την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης στον πυθμένα της σημερινής λίμνης λειτούργησε το αντάρτικο νυχτερινό αεροδρόμιο της Νεβρόπολης που εξυπηρετούσε τα συμμαχικά αεροπλάνα. Πριν το φως του ήλιου αντάρτες και κάτοικοι της περιοχής έκρυβαν το διάδρομο προσγείωσης χρησιμοποιώντας για καμουφλάζ μεταφερόμενη βλάστηση.

Παναγία των Bράχων

Παναγία Πελεκητή - Σμιλεμένη στην απόκρημνη πλαγιά των Αγράφων

Η Μονή αγιογραφήθηκε στα μέσα του 17ου αιώνα και αποτελείται από δύο ναούς, έναν της Αναλήψεως του Σωτήρος, με τοιχογραφίες του 1654 και έναν αφιερωμένο στην Παναγία Φανερωμένη, με τοιχογραφίες του 1666 με τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Πελεκητής με το χρηστό στην αγγαλιά της.
Κάηκε από τους Γερμανούς το 1943 ενώ κατά τη διάρκεια του εμφυλίου υπήρξαν θλιβερά γεγονότα.

Μετά τη δημιουργία του Ελληνικού κράτους το 1931 η Καρύτσα (είναι το χωριό κάτω από το μοναστήρι) και ο Μπελεκομύτης βρέθηκαν εκτός ελληνικών συνόρων γιατί καθορίστηκαν επί του Καρυτσιώτη ποταμού ενώ αυτά τα δύο χωριά είναι μετά τον ποταμό.Τότε οι μοναχοί μαζί με τους κατοίκους των δυο χωριών μετακίνησαν αυθαίρετα τα σύνορα και τα τοποθέτησαν μετά από το μοναστήρι στο οροπέδιο του Καραμανώλη.

Οι μυστικές κρύπτες και καταπακτές του μοναστηριού

Σημαντικός ο ρόλος της στις επαναστάσεις του 1854, 1866, και 1878, που μετά από τρία χρόνια καταλήγει στην απελευθέρωση της Θεσσαλίας.

Μικρό χωριό με μεγάλη ιστορία

Παλαιό Μικρό Χωριό
Σε υψόμετρο 950 μέτρων στους πρόποδες της Χελιδόνας πάνω από την ποταμιά που τη διασχίζει ο Καρπενησιώτης με τις πέντε παλιές γραφικές βρύσες στην πλατεία. Σύμφωνα με την παράδοση ο Μάρκος Μπότσαρης μετά τη μάχη στην οποία τραυματίστηκε θανάσιμα, ξεψύχησε στο Μικρό Χωριό κοντά στη «Βρωμόβρυση». Στην κατοχή το χωριό βρέθηκε στο επίκεντρο της Εθνικής Αντίστασης και το πλήρωσε ακριβά, τρεις φορές καήκε από Ιταλούς και Γερμανούς.

Η θαυματουργή Αρχόντισσα της Ρούμελης

Ιερά Μονή Παναγίας Προυσιώτισσας
Γαντζωμένο σε έναν απόκρημνο βράχο, ξεπροβάλλει από την χαράδρα καθώς πλησιάζουμε στον Προυσό. Ιδρύθηκε περίπου το 12ο αιώνα και οφείλει το όνομά του στη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Γιορτάζει στις 23 Αυγούστου όμως προσκυνητές έρχονται από όλα τα μέρη της Ελλάδας όλο τον χρόνο. Και μόνο το τοπίο προκαλεί δέος

Τα χωριά της Ποταμίας

Κορυσχάδες, Μικρό & Μεγάλο Χωριό

Περιπλανηθείτε στα γραφικά χωριά που απλώνονται και από τις δύο πλευρές του Καρπενησιώτη. Περπατήστε τα και ανακαλύψτε τις όμορφες γωνιές τους και τους γνήσιους ανθρώπους τους.

Φύση με πανύψηλα ελατοσκέπαστα βουνά, άφθονα τρεχούμενα νερά, απίστευτα καταπράσινα δέντρα και φαράγγια μοναδικής ομορφιάς.

Το Πάντα-Βρέχει δεν είναι μόνο ένα

Κοντά στα χωριά Ροσκάς & Τόρνος

Τα φαράγγια «Πάντα-βρέχει» είναι τοπία σπάνιας ομορφιάς στα στενότερα σημεία του Κρικελοπόταμου. Νερά κυλούν πάνω από στρώματα πυκνής βλάστησης που καλύπτουν τους βράχους και πέφτουν σαν βροχή στο ποτάμι σχηματίζοντας λιμνούλες
Το μονοπάτι για το φαράγγι είναι σύντομο, με ξύλινα σκαλοπάτια, καταλήγει πλακοστρωμένο στο ποτάμι με τα τρεχούμενα νερά όπου φαίνεται το «Μικρό Πάντα-Βρέχει» με τις μικρές βρόχινες κουρτίνες του.

Our Route


Day 1 | Διάσχηση Ναυπακτίας - Κράββαρα τα νοτιότερα βουνά της Πίνδου

Συνάντηση: Ναύπακτο | Διανυκτέρευση: Παλαιό Μικρό Χωριό

Αφήνοντας τον Κορινθιακό γρήγορα το τοπίο αλλάζει. Μέσα από πλούσια βλάστηση, αιωνόβια Πλατάνια, Βελανιδιές και Κωνοφόρα ξεκινάμε την διαδρομή μας. Διασχίζουμε τον Εύηνο ποταμό και μετά τη λίμνη Τριχωνίδα ανηφορίζουμε πάνω από τα 1000μ τα βουνά της Νοτιότερης Πίνδου τα Κράββαρα για να καταλήξουμε στο Τριπόταμο της Ευρητανίας που χωρίζει και ενώνει τη Χελιδόνα με το Παναιτωλικό και τη Καλιακούδα.

Η διαδρομή μας ακολουθεί τον ποταμό μέσα στο φαράγγι με προορισμό το χωριό Προυσσός όπου βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Προυσιώτισσας, σκαρφαλωμένο σε απότομο βράχο σε υψόμετρο 800 μ.


 • Ναύπακτος - Ευρυτανία
 • Παναγία Προυσιώτισσα
 • Κράββαρα

Day 2 | Στα χωριά της Ποταμίας

Ευρητανία | Διανυκτέρευση: Παλαιό Μικρό Χωριό

Μέρα ξεκούρασης με χαλαρούς ρυθμούς για να εξερευνήσουμε τα μοναδικής φυσικής ομορφιάς μέρη της Ευρυτανίας γύρω από τον Καρπενησιώτη ποταμό.
Δασικές διαδρομές μέσα στο ελατόδασος και χαλαρές βόλτες στα όμορφα χωριά Νόστιμο, Κορυσχάδες, Μεγάλο Χωριό κ.α κρυμμένα μέσα σε κατάφυτες ρεματιές με πλατάνια, τρεχούμενα νερά και πέτρινα γεφύρια.

Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες ο ελεύθερος χρόνος θα διαμορφωθεί έτσι ώστε να είναι αρκετός για περπάτημα και μικρές ή μεγάλες δραστηριότητες (Μαύρη Σπηλιά, Μικρό Πάντα-Βρέχει, Ιππασία, Rafting, ποδήλατο) στη παρθένα φύση της Ευριτανίας.


 • Ελατόδασος Ευρυτανίας
 • Τα χωριά της Ποταμιάς
 • Δραστηριότητες στη Φύση

Day 3 | Διάσχηση Ανατολικών Αγράφων - Στη ροή του Ταυροπού

Ευρητανία-Άγραφα | Διανυκτέρευση: Λίμνη Πλαστήρα

Προσεγγίζουμε το επιβλητικό Βελούχι και ακολουθούμε τις παρυφές της Νότιο-Ανατολικής Πίνδου. Αρχικά βατό, φιλικό και ήρεμο που σταδιακά εξελίσσεται σε άγριο, τραχύ και δυσπρόσιτο τοπίο μια διαδρομή σε ποτάμια κι ορμητικούς χειμάρους για να καταλήξουμε στα γυάλινα νερά της λίμνης, με τα διάσπαρτα νησάκια και τα φιόρδ.


 • Ανατολικά Άγραφα
 • Ταυρωπός

Day 4 | Στην Αγκαλιά των Αγράφων

Περιήγηση στη λίμνη | Διανυκτέρευση: Λίμνη Πλαστήρα

Περιπλάνηση ανάμεσα στο πράσινο των δέντρων και το γαλάζιο των νερών.
Παραλίμνια παιχνίδια 4x4, διαδρομές σε λάσπη αλλά και δραστηριότητες όπως ποδήλατο, κανό-καγιάκ, ιππασία στις ακτές της. Πεζοπορία στους καταρράκτες του Ανθοχωρίου.


 • Λίμνη N. Πλαστήρα
 • Δραστηριότητες στη Φύση

Day 5 | ...η Επιστροφή

Πριν πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής ανηφορίζουμε στο μοναστήρι της Παναγίας της Πελεκητής για μια τελευταία πανοραμική θέα της λίμνης από ψηλά.
Αλλά και επειδή ουδείς “άσφαλτος” κλείνουμε την διάσχιση με μια ακόμα δασική διαδρομή έως την Μακρακώμη για να επιστρέψουμε μέσω Λαμίας.


 • Βουλγάρα
 • Παναγία των Bράχων - Πελεκητή
Τα γευματα είναι τα μεσημέρια τυπου πικ-νικ φτιαγμένα με τοπικά προϊόντα και τα δείπνα είναι σε παραδοσιακές ταβέρνες της περιοχής.

Similar Trips

Στ αχνάρια του Μακεδονικού αγώνα

Εκδρομή Ιστορικού χαρακτήρα,
στην πιο όμορφη περιοχή της Ελλάδος.
Ταξίδι στην ιστορία των Βαλκανικών Πολέμων. Επικεντρωμένοι σε μια πλευρά της Ελλάδος ,αυτή της δυτικής Ελλάδος όπου στα βουνά πραγματοποιήθηκαν μάχες ηρωικές και πολύνεκρες.

Καστανόδασος Στενή Εύβοιας

Διαδρομές μέσα σε ανεξερεύνητα μονοπάτια της Δίρφης
Το καστανόδασος το Μαύρο δάσος και οι καταβόθρες αλλά και οι κορφές της Δίρφης είναι μέρη που κόβουν την ανάσα …μια ανάσα από την πρωτεύουσα!