Λίμνη Πλαστήρα

Τα πυκνά ελατοδάση και η λίμνη των Ανατολικών Αγράφων

3ήμερο στα βουνά και τις λίμνες της Νότιας Πίνδου

Στην αγκαλιά της «Ωραίας Κοιμωμένης» των Αγράφων

Περιηγητική Εκδρομή 4x4 από τις παρυφές του Τυμφρηστού και του Ίταμου στα νερά της Λίμνη Πλαστήρα και του Σμοκόβου

Estimated budget

380 €

Όχημα με 2 άτομα

Trip Type

Περιηγητική Εκδρομή
6-10 Οχήματα

Duration

4ήμερο |
3 διανυκτέρευσεις

Dates

25η Μαρτίου
25-27 Μαρτίου

Η αποκάλυψη με οχήματα 4Χ4 της παρθένας χειμωνιάτικης φύσης μέσα από γραφικές διαδρομές σε δασικούς δρόμους των ανατολικών παρυφών της Πίνδου.

Τα επιβλητικά βουνά, της Ευρυτανίας με τον Τυμφρηστό, των ορεινών της Καρδίτσας με τον Ίταμο και τα απόκρυμνα Αγραφα με τις επιβλητικές κορυφές τους, κρατούν ακόμη μυστική για τους πολλούς τη μαγευτική εικόνα της, την οποία συνθέτουν εντυπωσιακά τοπία, ορμητικά νερά, λίμνες, παραδοσιακοί "ξεχασμένοι" οικισμοί χωμένοι στα ελατοδάση και μοναστήρια κρυμμένα βαθιά μέσα σε φαράγγια είναι μια εντυπωσιακή αποκάλυψη για τον ταξιδιώτη.
Και γίνεται εντυπωσιακότερη όσο αφήνει την περιπέτεια να εισχωρήσει στο ταξίδι.

Περιήγηση στα ορεινά της θεσσαλίας και έχοντας διασχήσει πυκνά δάση, εξερευνούμε τη περιοχή γύρο από τη λίμνη Πλαστήρα.

Όμορφη και επιβλητική,
η «ωραία κοιμωμένη» των Αγράφων,

Οι τραχιές και δαιδαλώδεις κορυφές των Αγράφων σχηματίζουν τη φιγούρα μιας γυναίκας. Είναι η “Ωραία κοιμωμένη των Αγράφων” όπως την ξέρουν οι κάτοικοι της περιοχής.

Tα γυάλινα νερά της λίμνης, με τα διάσπαρτα νησάκια και τα φιορδ. Ο ορεινός όγκος των Αγράφων μπολιάζει το τοπίο με τα ψηλά του βουνά και τις εντυπωσιακές χαράδρες που διαρρέουν ποτάμια κι ορμητικοί χείμαροι. Διάσπαρτα Βυζαντινά και Μεταβυζαντινά μνημεία, πεζοπορικές διαδρομές, εξαιρετική ντόπια κουζίνα και πολλές δραστηριότητες ολοκληρώνουν το φυσικό πλούτο της περιοχής.

Με τα μάτια της Κοιμωμένης

Οι εντυπωσιακές εικόνες της Λίμνη Πλαστήρα, που τράβηξε από ψηλά ο Θωμάς Βασιλείου. Ένας απίστευτος υγροβιότοπος ο οποίος σε κάθε εποχή αλλάζει πρόσωπο...

Η Ωραία κοιμωμένη των Αγράφων

Μία από τις πιο ανεξερεύνητες περιοχές της Ελλάδας είναι τα ΄Αγραφα όρη. Πρόκειται για μία οροσειρά απίστευτης φυσικής ομορφιάς που χαρακτηρίζεται για την τραχύτητά της και τα πολυποίκιλα τοπία.

Λίμνη Πλαστήρα, ένα απέραντο παγοδρόμιο

Οι χαμηλές θερμοκρασίες πάγωσαν και την λίμνη!
Εκπληκτικές εικόνες από την βυθισμένη στο χιόνι περιοχή της λίμνης Πλαστήρα με τα παγωμένα νερά αποτυπώνονται στο 4λεπτο βίντεο του Θωμά Βασιλείου

Στην αγκαλιά της «ωραία κοιμωμένη» των Αγράφων

Λίμνη Νικολάου Πλαστήρα
Μια από τις μεγαλύτερες τεχνητές λίμνες της χώρας, έμπνευση και όραμα του Ν. Πλαστήρα, δημιουργήθηκε το 1959. Μετά την ολοκλήρωση του φράγματος το οροπέδιο της Νεβρόπολης, (τότε εύφορη, καλλιεργήσιμη κοιλάδα), πλημμύρησε από τα νερά του Ταυρωπού δημιουργώντας λίμνη σε υψόμετρο 800μ. και έκταση 25χιλ. στρεμμάτων.
Από τον αναπαλαιωμένο νερόμυλο ξεκινά το μονοπάτι για τις Εννέα Βρύσες και τους καταρράκτες Ανθοχωρίου. Ένα περίπου χιλιόμετρο πεζοπορίας μέσα σε ένα απαράμιλλης ομορφιάς φυσικό τοπίο, με θέα από τα 1500 μέτρα υψόμετρο.

Το αεροδρόμιο της Νεβρόπολης

Την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης στον πυθμένα της σημερινής λίμνης λειτούργησε το αντάρτικο νυχτερινό αεροδρόμιο της Νεβρόπολης που εξυπηρετούσε τα συμμαχικά αεροπλάνα. Πριν το φως του ήλιου αντάρτες και κάτοικοι της περιοχής έκρυβαν το διάδρομο προσγείωσης χρησιμοποιώντας για καμουφλάζ μεταφερόμενη βλάστηση.

Παναγία των Bράχων

Παναγία Πελεκητή - Σμιλεμένη στην απόκρημνη πλαγιά των Αγράφων

Η Μονή αγιογραφήθηκε στα μέσα του 17ου αιώνα και αποτελείται από δύο ναούς, έναν της Αναλήψεως του Σωτήρος, με τοιχογραφίες του 1654 και έναν αφιερωμένο στην Παναγία Φανερωμένη, με τοιχογραφίες του 1666 με τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Πελεκητής με το χρηστό στην αγγαλιά της.
Κάηκε από τους Γερμανούς το 1943 ενώ κατά τη διάρκεια του εμφυλίου υπήρξαν θλιβερά γεγονότα.

Μετά τη δημιουργία του Ελληνικού κράτους το 1931 η Καρύτσα (είναι το χωριό κάτω από το μοναστήρι) και ο Μπελεκομύτης βρέθηκαν εκτός ελληνικών συνόρων γιατί καθορίστηκαν επί του Καρυτσιώτη ποταμού ενώ αυτά τα δύο χωριά είναι μετά τον ποταμό.Τότε οι μοναχοί μαζί με τους κατοίκους των δυο χωριών μετακίνησαν αυθαίρετα τα σύνορα και τα τοποθέτησαν μετά από το μοναστήρι στο οροπέδιο του Καραμανώλη.

Οι μυστικές κρύπτες και καταπακτές του μοναστηριού

Σημαντικός ο ρόλος της στις επαναστάσεις του 1854, 1866, και 1878, που μετά από τρία χρόνια καταλήγει στην απελευθέρωση της Θεσσαλίας.

Our Route


Διαμονή σε ξενώνα. Τα μεσημέρια γέυματα με τοπικά προϊόντα πικ-νικ ή σε ταβέρνες και τα δείπνα με ελεύθερη επιλογή.

Similar Trips

Διάσχιση Νότιας Πίνδου

Από τον Κορινθιακό στην Ευρυτανία έως τη Λίμνη Πλαστήρα

Εκδρομή διάσχισης από τα όρη της Ναυπακτίας, σε Καλιακούδα, Χελιδόνα & Βελούχι στα νερά της Λίμνη Πλαστήρα
Η αποκάλυψη με οχήματα 4Χ4 του πιο απόμερου καταφυγίου της παρθένας χειμωνιάτικης φύσης μέσα από τις δύσβατες διαδρομές και τους δασικούς δρόμους των ψηλών βουνών Καλιακούδα, Χελιδόνα και Αγραφα.

Πανόραμα Ηπειρωτικής Ελλάδας

Από την Ευρυτανία και τα Άγραφα έως τα βουνά της Πίνδου

12ήμερο Cross-Country στα βουνά της Πίνδου.
Από την Κεντρική και Νότια Πίνδο, με την Ευρυτανία και τα Άγραφα, έως βόρεια στην περιοχή της Ηπείρου με τα Ζαγοροχώρια και τον Εθνικό Δρυμό Πίνδου.

Off-Road 4x4 Adventures tours in Greece
Copyright ©2016 www.offroadgreece.com All Rights Reserved | Web Design & Development: Darnel ad