Skip to main content

Στα Αροάνια για 4x4

Στη σκιά του επιβλητικού Χελμού
10-11 Φεβρουαρίου 2024
2ημερο 4Χ4 με μια Διανυκτέρευση στον Χελμό

Περιήγηση στα χιονισμένα Κλουκινοχώρια

Διαδρομές ανάμεσα στις καστανιές, τις καρυδιές, τα πλατάνια και υπέροχα δάση από πανύψηλα μαυρόπευκα και έλατα.
Λόγω των συνθηκών η εκδρομή είναι κατάληλη για 4Χ4 με αργές σχέσεις και SUV βάση προδιαγραφών & δυνατοτήτων.

Οι εναλλαγές των χρωμάτων της φύσης κάθε εποχή, οι δραστηριότητες βουνού που μπορούμε να κάνουμε, τα παραδοσιακά και ιστορικά στοιχεία που έχουμε να επισκεφθούμε δεν καλύπτονται σε μια μόνο συμμετοχή-εκδρομή.

Aπό τον Κράθι ποταμό, στις δασωμένες πλαγιές του Χελμού μέχρι το Μαύρο Όρος και τα Τρικαλοχώρια.
Μοναδική αίσθηση σε έναν από τους πλουσιότερους και σπανιότερους βιότοπους της Πελοποννήσου.
Ταξίδι στη μυθολογία, τη λαϊκή παράδοση, το ένδοξο παρελθόν και τη νεότερη ιστορία.

Ξεκινάμε το Σάββατο το πρωί για ένα 2ημερο σε νέες διαδρομές στο χιονισμένο ελατόδασος του Χελμού & Σαραντάπηχου. Διαμονή με 1 Διαν/ση στη γραφική Ζαρούχλα.


Estimated budget

220 €

Όχημα με 2 άτομα

Trip Type

Περιηγητική Εκδρομή
5-10 Οχήματα

Duration

2ήμερο |
1 διανυκτέρευση

Dates

Σαβ.10-Κυρ.11 Φεβρουαρίου

Ανυπομονούμε να μοιραστούμε αυτή την περιπέτεια μαζί σας

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και σύντομα θα έρθουμε σε επαφή για περισσότερες πληροφορίες. θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Παρακαλώ πληκτρολογήστε το πλήρες όνομά σας.
Η διεύθυνση email σας δεν είναι έγκυρη.
Πληκτρολογήστε σωστά το τηλέφωνο σας
Please tell us how big is your company.
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input

Η εκδρομή προσφέρετε τόσο για SUV όσο και για OFFROAD 4X4

Σχεδόν όλες τις εποχές του χρόνου τα SUV οχήματα μπορούν να συμμετέχουν μαζί με 4Χ4 οχήματα. Παράληλες διαδρομές και τεχνικά περάσματα θα δοκιμάσουν τις δυνατότητες των 4X4 OFFROAD οχημάτων.

Λίμνη Τσιβλού

Περιτριγυρισμένη από ένα πανέμορφο καστανοδάσος, ανάμεσα σε καταπράσινα έλατα και πεύκα
Η Λίμνη Τσιβλού είναι ένα δημιούργημα εξ ολοκλήρου της φύση μόλις 100 χρονών. Η Λίμνη Τσιβλού δημιουργήθηκε όταν σημειώθηκε κατολίσθηση στην περιοχή το 1913, με αποτέλεσμα να εξαφανιστούν δύο χωριά. Η κατολίσθηση παρέσυρε χιλιάδες τόνους χώματος και βράχων οι οποίοι εξαφάνισαν κυριολεκτικά το χωριό Συλίβαινα (είχε γίνει εγκατάλειψη των οικιών) ενώ καταπλάκωσαν το χωριό Τσιβλός από όπου και πήρε το όνομα της.

Στύγα - Η πηγή της αθανασίας

Εδώ δινόταν ο πιο ιερός όρκος των θεών του Ολύμπου, όρκος που κανείς δεν τολμούσε να παραβεί.

Στην επιβλητική Νεραϊδοράχη του όρους Χελμός και σε υψόμετρο 2.100 μέτρων βρίσκονται τα Ύδατα ΣτυγόςΈνα μαγικό αλλά και επιβλητικό τοπίο, φημισμένο από τους χρόνους της αρχαιότητας. Εκεί σχηματίζεται ένας εντυπωσιακός καταρράκτης, ο οποίος πέφτει σε απόκρημνο φαράγγι από ύψος 200 μέτρων και εισβάλλει στην κοίτη του ποταμού Κράθι.

Τα ύδατα της Στυγός συνδέθηκαν με θεολογικές και φιλοσοφικές ιδέες, όπως τα Ελευσίνια Μυστήρια. Κατά την μυθολογία, τα Ύδατα Στυγός, ανέβλυζαν από ένα ψηλό βράχο και ύστερα χάνονταν μέσα στη γη, ενώ θεωρούταν πως είχαν φοβερές ιδιότητες και τα φύλαγαν μέρα και νύχτα ακοίμητοι δράκοι.
Από αυτά τα μοναδικά μέρη πηγάζει και ο μύθος της Αχίλλειος Πτέρνας. Μόλις γεννήθηκε ο Αχιλλέας η μητέρα του Θέτιδα τον βούτηξε στα ύδατα της Στυγός για να τον κάνει αθάνατο.

Τα Κλουκινοχώρια

Από την Προϊστορία μέχρι τη νεότερη Ιστορία

Τα Κλουκινοχώρια γνώρισαν την απόλυτη καταστροφή μετά την πτώση του Μεσολογγίου από τις ορδές του Ιμπραήμ Πασά που με τον στρατό του πέρασε «διά πυρός και σιδήρου» όλη την Πελοπόννησο. Οι ντόπιοι πολέμαρχοι Σολιώτης και Πετμεζάς, με ελάχιστους, εξουθενωμένους από τις αλλεπάλληλες μάχες πολεμιστές, χωρίς πολεμοφόδια και εφεδρείες, αντιστάθηκαν γενναία προασπίζοντας τον τόπο τους. Τελικά όμως επικράτησαν οι πολυάριθμοι Αιγύπτιοι που κατέσφαξαν χιλιάδες αμάχους και έβαλαν φωτιά στα χωριά Περιστέρα, Ζαρούχλα και Σόλος.

Στην περιοχή των χωριών Σόλο και Μεσορούγγι εντοπίζεται η ύπαρξη της αρχαίας πόλης Νώνακρις.
Οι ιδρυτές της Ακράτας
Το 1790 οι πρώτοι κάτοικοι εγκαταλείπουν το ορεινό και άγονο Κλουκινοχώρι Χαλκιάνικα και κατεβαίνουν κοντά στη θάλασσα για τη χειμερινή τους διαβίωση κατασκευάζοντας τα πρώτα καλύβια της Ακράτας.

Επιβλητικά χωριά και πέτρινοι πολεμόπυργοι

Η γενέτειρα του αγωνιστή Σολιώτη
Στο χωριό Σόλο ξεχωρίζει ο πύργος του αγωνιστή της Επανάστασης Νικολάου Σολιώτη, αλλά και η μεταβυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, κτίσμα του 1806, γνωστή για τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, η οποία, σύμφωνα με τον θρύλο, φέρει ακόμα το πλήγμα από το σπαθί του Ιμπραήμ.
Οι πρώτες τουφεκιές της Επανάστασης
Στον δρόμο Ακράτας - Ζαρούχλας συναντάμε το χωριό Αγρίδι. Εδώ στο στένωμα του βουνού, σε σημείο γνωστό με την ονομασία «Πόρτες», στις 14 Μαρτίου 1821 ο Νίκος Σολιώτης επέφερε το πρώτο σε όλο τον Μοριά, αποτελεσματικό κτύπημα εναντίον των κατακτητών, θανατώνοντας Τούρκους ταχυδρόμους που μετέφεραν σημαντικές επιστολές στους αξιωματούχους τους, σχετικά με τον επερχόμενο ξεσηκωμό των Ελλήνων. Μια επιτύμβια στήλη θυμίζει στους περαστικούς το ηρωικό του κατόρθωμα.

Βρύση της Γκόλφως

Η λαική παράδοση συναντά την λογοτεχνία
Η περίφημη «Βρύση της Γκόλφως» όπου ο Σπύρος Περεσιάδης (1864-1918) -γνωστός θεατρικός συγγραφέας, λογοτέχνης και σκηνοθέτης-, καταγόμενος από το γειτονικό Μεσορούγγι, εμπνεύστηκε το θεατρικό έργο που έγινε επίσης γνωστή κινηματογραφική ταινία.

Ζαρούχλα, Πολεμόπυργοι στο πυκνό Ελατόδασος

Φωλιασμένη στο ομώνυμο δάσος

Οι Κλουκινοχωρίτες ήταν επιδέξιοι λιθοξόοι και κτιστάδες ονομαστοί σε όλη την Πελοπόννησο. Είχαν δική τους συνθηματική γλώσσα και ανταγωνίζονταν με επιτυχία τους Λαγκαδινούς, Ηπειρώτες και τους Μακεδόνες μαστόρους κτίζοντας γερές και οικονομικές κατασκευές.
Παραδοσιακή αρχιτεκτονική-Πετροπελεκητάδες

Στη Ζαρούχλα διασώζονται και ξεχωρίζουν με το επιβλητικό τους παράστημα αρκετοί πέτρινοι πολεμόπυργοι. Μερικοί από αυτούς μετρούν πάνω από 300 χρόνια παρουσίας. Ο παλιότερος από αυτούς, κτίσμα τουλάχιστον 500 ετών, είναι ο Πύργος της Ζαρούχλας, τον οποίο χρησιμοποίησε σαν ορμητήριο ο οπλαρχηγός της Ελληνικής Επανάστασης Ασημάκης Φωτήλας. Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει ταλαιπωρημένο από τον χρόνο το πυργόσπιτο του Χαραλάμπη. Αξιόλογες είναι και οι εκκλησιές και οι λιθόκτιστοι μεταβυζαντινοί ναοί της Παναγίας και της Αγ. Τριάδας.

Το ελληνικό Σεν Μόριτζ... διέθετε δικό του αεροδρόμιο για τους VIP πελάτες

Tο μικρό χωριό Σαραντάπηχο την εποχή του μεσοπολέμου

Το 1930 δύο επιχειρηματίες από το Αίγιο που είχαν μεταναστεύσει στην Αυστραλία και πλούτισαν, αποφάσισαν να κάνουν μια επένδυση στην πατρίδα τους. Ο Βασίλειος Χρύσης και ο Σπύρος Νικολούλιας επέλεξαν το μικρό χωριό Σαραντάπηχο στην Ορεινή Κορινθία.

Σαραντάπηχο ξενοδοχείο Αναγγένησις

Το χωριό θεωρήθηκε ιδανικό για να μετατραπεί σε τουριστικό θέρετρο, όπως τα ελβετικά σαλέ. Έτσι χτίστηκε το ξενοδοχείο «Αναγγένησις» Το Σαραντάπηχο χτισμένο σε υψόμετρο 1.260 μ. στις πλαγιές του όρους Κυλλήνη, αποτελεί τον ορεινότερο οικισμό της Πελοποννήσου & έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Ελλάδας.

Από το 1927 ως το 1940, η περιοχή υπήρξε διεθνές κέντρο ψυχαγωγίας και ανάπαυσης.

Το υπερπολυτελές κτίριο ήταν τριώροφο και διέθετε 70 δωμάτια με δικό του μπάνιο το καθένα, κάτι ιδιαίτερα πολυτελές για τη δεκαετία του 1930. Οι κοινόχρηστοι χώροι περιελάμβαναν εστιατόριο, αίθουσα εκδηλώσεων, γήπεδο τένις και κινηματογραφική λέσχη. Το ξενοδοχείο ήταν εξοπλισμένο με δικό του τηλεφωνικό κέντρο, όταν ακόμη και στην Αθήνα τα τηλέφωνα ήταν ελάχιστα. Διέθετε ακόμη παγοποιείο, αρδευτικό δίκτυο και ηλεκτρογεννήτριες.

Εκτός από τα απλά δωμάτια, το ξενοδοχειακό συγκρότημα «Αναγέννησις» είχε και τρία ανεξάρτητα κτίρια για τη φιλοξενία της ελληνικής και ευρωπαϊκής αριστοκρατίας. Σε ένα από αυτά έμεινε και ο βασιλεύς Φαρούκ της Αιγύπτου!

Το αεροδρόμιο... 

Για να εξυπηρετηθούν οι απαιτητικοί πελάτες δημιουργήθηκε ακόμα και αεροδρόμιο, σχεδόν δίπλα στο ξενοδοχείο, ώστε να μην ταλαιπωρούνται στις μετακινήσεις τους.
Λειτούργησε για πρώτη φορά στα μέσα της δεκαετίας του 1930 και στο διάδρομό μπορούσαν να προσγειωθούν αεροπλάνα 25 θέσεων.

Σαραντάπηχο αεροδρόμιο

Το αεροδρόμιο που ένωσε το μικρό χωριό της ορεινής Κορινθίας με Ευρώπη και Αίγυπτο, καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από τους Ιταλούς.

Σαραντάπηχο αεροδρόμιο
Το έρημο μοναστήρι της Αγίας Ζώνης πάνω από τα Χαλκιάνικα.

Μονή Αγίας Ζώνης

Ο Κολοκοτρώνης και η καλόγρια Μαργαρίτα

Μονή Αγίας Ζώνης, γνωστή και σαν Παναγία των Καταφυγίων από τις σπηλιές που υπάρχουν ολόγυρα και χρησίμευαν ως καταφύγιο για τους μοναχούς. Βρίσκεται σε βραχώδες κοίλωμα του βουνού σε υψόμετρο 1.300 μέτρα πάνω από το χωριό Χαλκιάνικα και κτίστηκε το 1638.

Περνώντας από την περιοχή, ο Κολοκοτρώνης γνώρισε την καλόγρια Μαργαρίτα Βελισσαροπούλου, την οποία αργότερα παντρεύτηκε. Μαζί της απέκτησε έναν γιο, τον Παναγιώτη, δίνοντάς του το όνομα του γιου του που είχε σκοτωθεί το 1824.