Skip to main content

PINDOS CROSSING

10ήμερη Διάσχιση Οροσειράς της Πίνδου
Μοναδική εμπειρία -που δεν πρέπει να χάσετε- η συμμετοχή σε όλο το οδοιπορικό. Αλλά υπάρχει επίσης η δυνατότητα να συμμετέχετε τις μέρες που μπορείτε, ώστε να ακολουθήσετε μέρος της διάσχισης.
👉 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕ και ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ για το πρόγραμμα των ημερών που επιθυμείτε να συμμετέχετε.
Επιλογή διαμονής σε ξενώνες που έχουν γίνει κρατήσεις αλλά και στην ύπαιθρο ⛺️ για να βιώσετε το απόλυτο Cross Country Expedition.

Ξεκινάμε το 3ήμερο του Αγίου Πνεύματος (2-5 Ιουνίου) από το βορειότερο άκρο της σε Ήπειρο και Δυτ. Μακεδονία με τον Γράμμο και το Βίτσι. Μέσα από Βόιο & Σμόλικα και τον Εθνικό Πάρκο Πίνδου, κινούμαστε νότια προς Τζουμέρκα, Δάσος Ρόνας, Αργιθέα, Άγραφα και Ευρυτανία ώστε το επόμενο Σ/Κ (10-11 Ιουνίου) να καταλήξει η διάσχιση στο νοτιότερο άκρο της σε Βαρδούσια & Οίτη.

🌿 Η άνοιξη στα ψηλά βουνά ξεκινάει τον Ιούνιο. Η φύση αναγεννάτε.
🌲 Τα Πλατάνια τα δάση Καστανιάς, Οξιάς, Σημύδας, Δρυς και Βελανιδιάς προσφέρουν μοναδικές εικόνες με διαδρομές κάτω από το πυκνό τους φύλλωμα.
🌾 Αγριολούλουδα και άγιες ορχιδέες σκεπάζουν τα υγρά χώματα των βουνών στα υψίπεδα για να μας προσφέρουν διαδρομές σε εντυπωσιακές κορυφογραμμές και αλπικά λιβάδια.

👉 Προσεγγίσουμε τις μοναδικές αλπικές λίμες, αλλά και κάνουμε βουτιές στα δροσερά νερά των ποταμών της Πίνδου με τις βάθρες και τους εντυπωσιακούς καταρράκτες τους.

🚙 Η εποχή προσφέρεται ώστε να προσεγγίσουμε διαδρομές απροσπέλαστες την εποχή του χειμώνα.

Πρόγραμμα Εκδρομής

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (2/6)
Ελεύθερη άφιξη-συνάντηση στα Ιωάννινα
ΣΑΒΒΑΤΟ (3/6) ΓΡΑΜΜΟΣ

Πρωί, ενημέρωση και εκκίνηση διαδρομής προς Μαστοροχώρια & Γράμμο.
Από Βούρμπιανη και Πλικάτι ανεβαίνουμε στην κορυφογραμμή που οριοθετεί τα σύνορα με την Αλβανία (Γκέσος 2150μ. μνημείο εμφυλίου) και στη συνέχεια μέσα από το πυκνό δάσος προσεγγίζουμε τις δίδυμες λίμνες Άρρενες και το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης (ΠΕΣ), (1.455μ.) στα Λιβάδια Κοτύλης.

Διανυκτέρευση Νεστόριο Καστοριάς (Hotel 4*) ή Camp δίπλα στο ποτάμι

ΚΥΡΙΑΚΗ (4/6) ΑΛΠΙΚΗ ΛΙΜΝΗ ΓΚΙΣΤΟΒΑ

Κυκλική διαδρομή στα κτηνοτροφικά μονοπάτια του όρους Γράμμος.
Η λίμνη Γκιστόβα είναι μια από τις τρεις μεγάλες αλπικές λίμνες της Ελλάδας. Βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του Γράμου, πάνω από το χωριό Γράμος ή Γράμοστα και κοντά στις ψηλότερες κορυφές του βουνού, το Περήφανο και την κορυφή "2520".

Το μεγαλύτερο μέρος του Γράμου καλύπτεται από αδιαπέραστα πετρώματα. Κάτω από τα χάδια των παγετώνων, διαμορφώθηκαν αλλεπάλληλα οροπέδια και λεκάνες, όπου φωλιάζουν πολλές μικρές και μεγαλύτερες λίμνες. Αυτή την εποχή, ανάμεσα σε εκατομμύρια βιόλες, γεντιανές, κρόκους, πρίμουλες και άλλα είδη των υποαλπικών λιβαδιών, θα εντοπίσουμε ομάδες από νάρκισσους και λίγα κόκκινα Geum coccineum. Το εντυπωσιακό Geum coccineum είναι είδος των βουνών της Βαλκανικής και της Βόρειας Ανατολίας και οι λιγοστές θέσεις στο Γράμο σηματοδοτούν το νότιο όριο της εξάπλωσής του στη Βαλκανική.

Διανυκτέρευση Νεστόριο Καστοριάς (Hotel 4*) ή Camp δίπλα στο ποτάμι

ΔΕΥΤΕΡΑ (5/6) BOIO

Δασική Διαδρομή διάσχισης στο όρος Βόιο.
Το Βόιο είναι ένα από τα πιο δασωμένα βουνά της Ελλάδας με δασοκάλυψη που φτάνει το 80% και η οποία αποτελείται από τεράστια αμιγή και μεικτά δάση από βελανιδιές, οξιές, καστανιές, μαυρόπευκα, έλατα, σφενδάμια, σκλήθρα, φλαμουριές, γαύρους, οστρυές, ιτιές, ρόμπολα, κ.ά. Σε διάφορα σημεία του βουνού απαντώνται πολλές αιωνόβιες βελανιδιές από τις οποίες ξεχωρίζει ο «μεγάλος γέροντας» της Βουχωρίνας που πιστεύεται ότι φτάνει τα 600 χρόνια ζωής.

Δυνατότητα αποχώρηση το μεσημέρι ή αργά το απόγευμα
Διανυκτέρευση Σαμαρίνα Γρεβενών (Hotel 3*) ή Camp στα λιβάδια κάτω από τα έλατα.

ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ Πρόγραμμα, μεταξύ 3ημέρου και ΣΚ

ΤΡΙΤΗ (6/6) Εθνικός Δρυμός της Πίνδου (Βάλια Κάλντα)

Διαδρομή σε ένας από τους σπουδαιότερους Εθνικούς Δρυμούς της Ελλάδας, στην απομονωμένη περιοχή στο Βόρειο τμήμα της Πίνδου με συνολική έκταση 68.990 στρέμματα. Κύριο χαρακτηριστικό του Εθνικού Δρυμού είναι το πεταλοειδές σχήμα του και η δασωμένη ορεινή κοιλάδα της Βάλια Κάλντα που την διασχίζει ο παραπόταμος του Αώου, Αρκουδόρεμα. Η κοιλάδα αυτή έχει ταυτιστεί με την καφετιά αρκούδα, που σήμερα αποτελεί προστατευόμενο είδος. Η Βάλια Κάλντα προστατεύεται από μεγάλους ορεινούς όγκους που δημιουργούν στην περιοχή ένα μοναδικό μικροκλίμα επιτρέποντας την ανάπτυξη μιας πλούσιας χλωρίδας και μιας πολυποίκιλης πανίδας -με είδη σπάνια σ΄ όλον τον ευρωπαϊκό χώρο.

Επισκεπτόμαστε τα γραφικά βλαχοχώρια των Γρεβενών, όπως, Σαμαρίνα, το Δίστρατο της Λάκκας Αώου, την Βοβούσα με το επιβλητικό γεφύρι, το ορεινό Περιβόλι (1300μ) αλλά και πέρασμα από την λίμνη με τα νούφαρα των πηγών Αώου.

Δυνατότητα αποχώρηση το μεσημέρι ή αργά το απόγευμα
Διανυκτέρευση στο γραφικό Μέτσοβο ή Camp στα αλπικά λιβάδια (1650μ)

ΤΕΤΑΡΤΗ (7/6) Δάσος Ρόνας και περιοχή Ασπροποτάμου

Αρχικά περνάμε από τα λιβάδια με τις εποχιακές λίμνες για να ακολουθήσουμε δασική διαδρομή χαραγμένη στο παρθένο τοπίο για τις ανάγκες ξύλευσης του δάσους οξιάς της Ρόνας.
Βουτιές στα κρυστάλλινα νερά του Ασπροπόταμου (Αχελώου) και στη συνέχεια διαδρομή ελπίζοντας να συναντήσουμε Ελάφια και Ζαρκάδια στο ελατόδασος της Λουπάτα.

Διανυκτέρευση Στουρναραίϊκα (3*) ή Camp

ΠΕΜΤΗ (8/6) διάσχιση Νότιας Πίνδου (Αργιθέα-Άγραφα)

Μικτή διαδρομή από τον Αχελώο στη λίμνη της Στεφανιάδας για να επισκεφθούμε την Ιερά Μονή Σπηλιάς (11ου με 18ου αιώνα) και από την Ανατολική Αργιθέα να διασχίσουμε την ιδιαίτερη περιοχή των Αγράφων

Διανυκτέρευση Άγραφα (3*) ή Camp στο ποτάμι

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (9/6) Άγραφα

Διασχίζουμε το ορεινό πέρασμα της Νιάλας (1900μ.) και και μέσα από τον Ταυρωπό και το τοξωτό γεφύρι της Βίνιανης καταλήγουμε στην Ευρυτανία.

Διανυκτέρευση Ευρυτανία (3-4*) ή Camp

Σ/Κ Ευρυτανία - Βαρδούσια - Οίτη

Ελεύθερη άφιξη-συνάντηση Παρ. βράδυ στο Καρπενήσι
ΣΑΒΒΑΤΟ (10/6) ΚΟΚΚΑΛΙΑ - ΓΡΑΜΜΕΝΗ ΟΞΥΑ

Ακολουθούμε μια από τις ομορφότερες διαδρομές της νότιας Πίνδου με τις μοναδικές εναλλαγές τοπίου και πανίδας. Ελεύθερη διαδρομή στα αλπικά λιβάδια Κοκάλια από τα μονοπάτια των κτηνοτρόφων, ώστε μέσα τα επιβλητικά Βαρδούσια να καταλήξουμε στα πυκνά δάση οξιάς της Οίτης.

Διανυκτέρευση Παύλιανη (3*) ή Camp στο πυκνό δάσος

ΚΥΡΙΑΚΗ (11/6) ΟΙΤΗ - ΚΑΛΛΙΔΡΟΜΟ

Διαδρομή επιστροφής από τα Λιβάδια και τα πυκνά δάση της Οίτης και του Καλλίδρομου