Skip to main content

Κορυφαία αξιοθέατα στη περιοχή του Ασπροποτάμου

Δάσος Ρόνας, Το Μέτσοβο και οι πηγές του Αχελώου

Τα δάση της νότιας Πίνδου στη περιοχή του Μετσόβου

Ο Λάκμος (ή Περιστέρι) αποτελεί μια μακρόστενη, επιβλητική οροσειρά, με όμορφα αλπικά οροπέδια που υψώνεται σαν ένα γιγάντιο τείχος ανάμεσα στα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ηπείρου και της Θεσσαλίας. Το βουνό αποτελεί τον ορεινό όγκο που συνδέει τη Βόρεια με την Κεντρική Πίνδο. Περιοχή ενταγμένη στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Φύσης 2000 – Natura, με πανέμορφα δάση, λιβάδια και ποτάμια.
Ασπροπόταμος ονομάζεται το ανώτερο τμήμα του Αχελώου, οι πηγές του ποταμού.

Ζεστοί, φιλόξενοι άνθρωποι οι Μετσοβίτες. Λεβέντες, υπερήφανοι. Με την αγάπη για τον τόπο τους ξεπερνούσαν πάντα τις δυσκολίες και με τη γενναιοδωρία των ευεργετών τους διατήρησαν τον πολιτισμό και τον φυσικό πλούτο τους.

Μέτσοβο

Λαϊκή παράδοση, εμπόριο, τέχνες

Πώς να μην αγαπήσεις αυτό το χωριό, που βρίσκεται χτισμένο στις πλαγιές της Πίνδου, από το βουνό της Περιστέρας έως τη Φλέγγα και το πέρασμα της Κατάρας.
Εδώ, όπου η μέση ετήσια θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 10° C, καταλαβαίνεις πώς ο αγώνας για την επιβίωση, που φόρτιζε την καρδιά και τον νου των ανθρώπων, γινόταν παραμύθι, τραγούδι, χορός, κέντημα, υφαντό, τρόπος ζωής.

Οι κρυμμένοι θησαυροί του Μετσόβου

Η σεκόγια του Αϊ-Νικόλα
Ποτάμι, αμπέλι, κρήνη, μια τεράστια σεκόγια, ξύλινο καμπαναριό, ένα πετρόχτιστο μοναστήρι- ησυχαστήριο ψυχών. Ο συνδυασμός είναι μοναδικός και ο Άγιος Νικόλαος Μετσόβου, που ιδρύθηκε κατά τα βυζαντινά χρόνια, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια και αξιοθέατα της περιοχής.
Οι τεχνίτες του Μετσόβου

Ράβουν ελληνικές παραδοσιακές στολές στο χέρι. Κεντούν στο ξύλο περίτεχνα ταβάνια σπιτιών και τέμπλα εκκλησιών. Οι μοναδικοί τεχνίτες του Μετσόβου διατηρούν μερικά από τα σπανιότερα παραδοσιακά επαγγέλματα που δεν πρέπει να χαθούν.

Οι παραδοσιακές βρύσες

Πάνω από 25 πέτρινες παραδοσιακές βρύσες, που προσφέρουν ασταμάτητα πεντακάθαρο, παγωμένο νερό από τις πλαγιές της Πίνδου.

Τα αρώματα της Πίνδου σε ένα ξακουστό τυρί

Παραδοσιακό τυρί του Μετσόβου και ένα από τα δημοφιλέστερα στην Ελλάδα. Ονομάζεται Μετσοβόνε, είναι ονομαστό καπνιστό τυρί και λένε πως μέσα του κρύβει όλα τα αρώματα της Πίνδου. Το μυστικό βρίσκεται στο γάλα που συγκεντρώνεται από τους κτηνοτρόφους της περιοχής, ενώ τα ζώα από την άνοιξη έως το φθινόπωρο βόσκουν ελεύθερα στα γύρω λιβάδια.

Μύηση στον γοητευτικό κόσμο του κρασιού

Η ξενάγηση στο οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ είναι μια ανεπανάληπτη εμπειρία. Μοναδική αρχιτεκτονική πρωτοτυπία του κτιρίου, με τους διαδρόμους με το γυάλινο δάπεδο, τα εκατοντάδες γαλλικά δρύινα βαρέλια παλαίωσης.
Στο ατμοσφαιρικό wine bar δοκιμάσαμε τα μοναδικά κρασιά της περιοχής

Δασικό Σύμπλεγμα Ασπροποτάμου

Κεντρική Πίνδος, στο κέντρο της νοτιότερης εξάπλωσης των Βλάχων και των ιστορικών κοινοτήτων τους.

Υψηλής οικολογικής – αισθητικής αξίας δάση, παρθένες από δραστηριότητες εκτάσεις, περιτριγυρίζουν τους γεμάτους μνημεία πετρόχτιστους οικισμούς.

Oκτώ δάση μαζί, το ένα κοντά στο άλλο, ώστε όλα μαζί να σχηματίζουν ένα μοναδικό για την Ελλάδα σε έκταση και ομορφιά, δάσος Ελάτης κυρίως, με μίξη μερικών άλλων δασοπονικών ειδών, όπως Οξυάς, Μαύρης Πεύκης και Δρυός, με φυσιογραφική μοναδικότητα που καταλαμβάνουν τις απαρχές της λεκάνης απορροής του ποταμού Αχελώου (Ασπροποτάμου).

Στη περιοχή Ασπροποτάμου, οι ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν ελαττωθεί, μόνο κάποιους δασεργάτες με μουλάρια αντικρίζουν πλέον οι σπάνιοι επισκέπτες. Ωφελημένη βγήκε η περιοχή και η φύση που παρέμεινε αναλλοίωτη και αμόλυντη. Λόγω των συνθηκών απομόνωσης που επικρατούν, είναι από τους ελάχιστους στη χώρα με πλουσιότατη πανίδα και χλωρίδα. Δεκάδες ανεκτίμητα είδη φαρμακευτικών φυτών, αγριολούλουδα, άγρια ζώα και πουλιά έχουν καταγραφεί από επιστήμονες και φυσιολάτρες, ορεινές πέρδικες, τσίχλες, αγριοπερίστερα, δρυοκολάπτες, φάσες, και όλα σχεδόν τα είδη των ενδημικών μικροπουλιών, αλλά και ελάφια, λύκοι, αγριογούρουνα ζουν κι αναπαράγονται σε αυτά απέραντα δασικά συμπλέγματα. Είναι ένας από τους σημαντικούς βιότοπους της αρκούδας, συχνότατα δε οι επισκέπτες, οι ντόπιοι αλλά και οι ειδήμονες αναφέρουν την εμφάνισή της. 
Άγγελος Σινάνης - www.elladosperiigisis.gr

Όρος Περιστέρι - πηγές Βερλίγκα

Οι Δρακολίμνες της κεντρικής Πίνδου

Όσο ανεβαίνουμε ψηλά στο βουνό Περιστέρι τόσο ξεδιπλώνεται η θέα σε όλο το ορεινό συγκρότημα και το απέραντο ανάγλυφο των βουνών με την θάλασσα των κορυφών που απλώνεται όσο φτάνει ο ορίζοντας.
Εδώ, στα 1943 μ. υψόμετρο, σταματάει ο δρόμος, και ξεκινά πεζοπορία 30’ στις πηγές Βερλίγκα στα +/-2054 μ. υψόμετρο.