Skip to main content

Τα 46 ξεχωριστά και μοναδικά πέτρινα χωριά της Ηπείρου

Το Ανατολικό, το Δυτικό
και το Κεντρικό Ζαγόρι

Τα Ζαγορωχόρια της Πίνδου

Τα ψηλά και επιβλητικά βουνά, τα πυκνά δάση με αειθαλή και φυλλοβόλα δέντρα, οι απόκρημνες χαράδρες και οι κατάφυτες ρεματιές, τα ποτάμια, οι χείμαρροι και οι λιμνούλες αποτελούν τόπο ιδανικό για περιπατητές και φυσιολάτρες. Το πλούσιο σε εναλλαγές φυσικό τοπίο του Ζαγορίου συνυπάρχει αρμονικά με την ανθρώπινη δραστηριότητα και δημιουργία, όπου κυριαρχούν η πέτρα, το ξύλο και η σχιστόπλακα. Προικισµένοι µε αξιοζήλευτο και σπάνιο φυσικό κάλλος, τα Ζαγοροχώρια, ξελογιάζουν τον επισκέπτη τους με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική τους, τη μαγευτική φύση τους, την ηρεμία και την πλούσια γαστρονομία τους. Ροµαντικοί ξενώνες και παραδοσιακές ταβέρνες ξεφυτρώνουν δίπλα σε λιθόστρωτα καλντερίµια και μυστικά μονοπάτια που οδηγούν σε απάτητα δάση και φαντασμαγορικά φαράγγια.

Το Ζαγόρι με τους παραδοσιακούς οικισμούς, χτισμένους στην περιοχή των ορεινών συγκροτημάτων της Τύμφης, της Πίνδου και του Μιτσικελίου αποτελούν το στολίδι της Ηπείρου.

Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο

Τα πλέον κοσμοπολίτικα χωριά της περιοχής βρίσκονται στον ίσκιο της επιβλητικής Αστράκας (όρος Γκαµήλα) και χαρακτηρίζονται για τη γραφικότητα των αρχοντικών και τις προσεγµένες γαστρονομικές τους προτάσεις. Εντυπωσιακοί πέτρινοι ξενώνες, σκεπασμένοι με τη χαρακτηριστική σκούρα γκρίζα, ηπειρώτικη πλάκα, μαγευτική φύση ολόγυρα, πέτρινες βρύσες, περιποιημένες αυλές και ο όμορφος ο ναός του Αγίου Βλασίου µε το εξάγωνο καµπαναριό, είναι αρκετοί λόγοι προτίμησης για κάποιους που αγαπούν τη φύση όσο και την καλοπέραση.

Άνω και Κάτω Πεδινά

Δυο γραφικοί οικισμοί κατασκευασµένει µε την τεχνική της ξερολιθιάς του 18ου αιώνα. Η µακραίωνη ιστορία τους έχει αφήσει το αποτύπωµά της στο Παρθεναγωγείο και στις εκκλησίες του Αγίου Νικολάου και των Ταξιαρχών (του 1611).

Αρίστη

Ένα από τα µεγαλύτερα χωριά του Ζαγορίου χτισµένο σε µια καταπράσινη πλαγιά, σε υψόµετρο 650 µ., συνιστά πολύ δυνατό ορµητήριο για να εξερευνήσετε την ευρύτερη περιοχή. Η ζωή συγκεντρώνεται γύρω από την κεντρική πλατεία µε τον πλάτανο, ενώ στις γραφικές γειτονιές του οικισµού υπάρχουν µερικά από τα πιο πολυτελή καταλύµατα των Ζαγοροχωρίων.

Μονοδένδρι

Ζωντανό και ελκυστικό χωριό, αγαπιέται αμέσως για την υπέροχη θέα που έχει, χάρη στη μοναδική τοποθεσία του, σε υψόµετρο 1.060 µ., απέναντι από το Βραδέτο και σε ελάχιστη απόσταση από το Φαράγγι του Βίκου. Μια βόλτα στα παραδοσιακά, λιθόκτιστα σοκάκια του θα σας βγάλει σε καλοδιατηρηµένα αρχοντικά – ξενώνες και αξιοθέατα, όπως το κτήριο της Ριζαρείου Σχολής, την οικία των ευεργετών αδελφών Ριζάρη και την πασίγνωστη µονή της Αγίας Παρασκευής, γαντζωµένη στο χείλος του γκρεµού (χρονολογηµένη από το 1412).

Βίτσα

Βρίσκεται στην καρδιά των Ζαγοροχωρίων και είναι σαν μια ζωντανή καρτποστάλ. Είναι χτισµένη αµφιθεατρικά και χωρισµένη σε δύο γραφικές γειτονιές (Άνω και Κάτω) που σμίγουν στην πλατεία µε τον υπεραιωνόβιο πλάτανο και την ιστορική εκκλησία της Κοίµησης της Θεοτόκου. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τον κοντινό οικισμό των αρχαίων Μολοσσών.

Δίλοφο

Το παραμυθένιο χωριό, που δεν άγγιξε ο χρόνος, σε υψόµετρο 800 µ., είναι ξακουστό για τα καλντερίµια και τα αρχοντικά του, γίνεται χρόνο με το χρόνο ένας δυνατός πόλος έλξης ψαγμένων τουριστών.

Ασπράγγελοι

Ο οικισμός στολίδι στις πλαγιές του όρους Μιτσικέλι, δομημένος από το 1380, με πληγές από τους Γερµανούς, έχει μια υπέροχη πλατεία, όπου δεσπόζει η εκκλησία της Παναγίας και πολλά άλλα αξιοθέατα, όπως τον ναό του Αγίου Νικολάου, το µοναστήρι της Δοβράς (του 1600) και το µνηµείο της Ζαγορίσιας.

Βωβούσα

Κτισμένη στις όχθες του Αώου, η Βωβούσα ζωντανεύει μέσα από έναν πανέμορφο πίνακα ζωγραφικής. Είναι αδιαμφισβήτητα, το γοητευτικότερο μυστικό Ζαγοροχώρι. Οι κατακόκκινες κεραμιδοσκεπές της, που αγκαλιάζουν τα χαμηλά πέτρινα σπιτάκια, σπάνε τη συμφωνία του πράσινου, που πλαισιώνει τα κρυστάλλινα νερά του ποταμού, ο οποίος κυλά στο κέντρο της. Κι αν ο ποταμός τη χωρίζει στη μέση το υπέροχο, πέτρινο, μονότοξο γεφύρι της, την ενώνει. Χτισμένο στις δύο όχθες του βουερού Αώου, χρονολογείται από το 1748 και είναι ένα από τα πιο όμορφα και σημαντικά αξιοθέατα της Πίνδου.

Καπέσοβο

Κτισμένο σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, το γλυκύτατο χωριό του Κεντρικού Ζαγορίου είναι ένας τόπος ερωτεύσιμος με την πρώτη ματιά. Επιβλητικά αρχοντικά, πέτρινα καλντερίμια που σε προκαλούν να τα ανέβεις, πανέμορφη πλατεία και αμέτρητα σημεία με θέα, σηματοδοτημένα με μικρές ξύλινες ταμπέλες, που αγναντεύουν από ψηλά το φαράγγι του Βίκου.
Στο όμορφο Σκαμνέλι υπάρχει η πιστή αναπαράσταση ενός σαρακατσαναίικου οικισμού, με τις χαρακτηριστικές καλύβες από καλάμια. Μην παραλείψετε να την επισκεφτείτε!