Skip to main content

Κορυφαία αξιοθέατα στη Λίμνη Πλαστήρα

Χωριά, Διαδρομές, Γεύσεις, όλα όσα αγαπάμε στη Λίμνη Πλαστήρα

Μια τεχνητή λίμνη σε πλήρη αρμονία με το φυσικό τοπίο, πλούσια σε αξιοθέατα

Αλπικές βουνοκορφές, άλλοτε χιονισμένες και άλλοτε καταπράσινες, στεφανώνουν το μεγαλείο της, ορμητικοί χείμαρροι φλερτάρουν με τις δαντελωτές της όχθες, πολυσχιδή φιόρδ και ένα κατάφυτο νησάκι καθρεφτίζουν τον ελατίσιο μανδύα τους στα γαλαζοπράσινα νερά. Γύρω γύρω δυο χούφτες χωριά, άλλα παραλίμνια και άλλα ορεινά, με ειδυλλιακή θέα προς την λίμνη, συμπληρώνουν ένα σκηνικό κινηματογραφικών προδιαγραφών!

Με τα μάτια της Κοιμωμένης

Οι εντυπωσιακές εικόνες της Λίμνη Πλαστήρα, που τράβηξε από ψηλά ο Θωμάς Βασιλείου. Ένας απίστευτος υγροβιότοπος ο οποίος σε κάθε εποχή αλλάζει πρόσωπο...

Η Ωραία κοιμωμένη των Αγράφων

Μία από τις πιο ανεξερεύνητες περιοχές της Ελλάδας είναι τα ΄Αγραφα όρη. Πρόκειται για μία οροσειρά απίστευτης φυσικής ομορφιάς που χαρακτηρίζεται για την τραχύτητά της και τα πολυποίκιλα τοπία.

Λίμνη Πλαστήρα, ένα απέραντο παγοδρόμιο

Οι χαμηλές θερμοκρασίες πάγωσαν και την λίμνη!
Εκπληκτικές εικόνες από την βυθισμένη στο χιόνι περιοχή της λίμνης Πλαστήρα με τα παγωμένα νερά αποτυπώνονται στο 4λεπτο βίντεο του Θωμά Βασιλείου

Στην αγκαλιά της «ωραία κοιμωμένη» των Αγράφων

Λίμνη Νικολάου Πλαστήρα

Μια από τις μεγαλύτερες τεχνητές λίμνες της χώρας, έμπνευση και όραμα του Ν. Πλαστήρα, δημιουργήθηκε το 1959. Μετά την ολοκλήρωση του φράγματος το οροπέδιο της Νεβρόπολης, (τότε εύφορη, καλλιεργήσιμη κοιλάδα), πλημμύρησε από τα νερά του Ταυρωπού δημιουργώντας λίμνη σε υψόμετρο 800μ. και έκταση 25χιλ. στρεμμάτων.

Από τον αναπαλαιωμένο νερόμυλο ξεκινά το μονοπάτι για τις Εννέα Βρύσες και τους καταρράκτες Ανθοχωρίου. Ένα περίπου χιλιόμετρο πεζοπορίας μέσα σε ένα απαράμιλλης ομορφιάς φυσικό τοπίο, με θέα από τα 1500 μέτρα υψόμετρο.

Το αεροδρόμιο της Νεβρόπολης

Την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης στον πυθμένα της σημερινής λίμνης λειτούργησε το αντάρτικο νυχτερινό αεροδρόμιο της Νεβρόπολης που εξυπηρετούσε τα συμμαχικά αεροπλάνα. Πριν το φως του ήλιου αντάρτες και κάτοικοι της περιοχής έκρυβαν το διάδρομο προσγείωσης χρησιμοποιώντας για καμουφλάζ μεταφερόμενη βλάστηση.

Παναγία των Bράχων

Παναγία Πελεκητή - Σμιλεμένη στην απόκρημνη πλαγιά των Αγράφων

Η Μονή αγιογραφήθηκε στα μέσα του 17ου αιώνα και αποτελείται από δύο ναούς, έναν της Αναλήψεως του Σωτήρος, με τοιχογραφίες του 1654 και έναν αφιερωμένο στην Παναγία Φανερωμένη, με τοιχογραφίες του 1666 με τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Πελεκητής με το χρηστό στην αγγαλιά της.
Κάηκε από τους Γερμανούς το 1943 ενώ κατά τη διάρκεια του εμφυλίου υπήρξαν θλιβερά γεγονότα.

Μετά τη δημιουργία του Ελληνικού κράτους το 1931 η Καρύτσα (είναι το χωριό κάτω από το μοναστήρι) και ο Μπελεκομύτης βρέθηκαν εκτός ελληνικών συνόρων γιατί καθορίστηκαν επί του Καρυτσιώτη ποταμού ενώ αυτά τα δύο χωριά είναι μετά τον ποταμό.Τότε οι μοναχοί μαζί με τους κατοίκους των δυο χωριών μετακίνησαν αυθαίρετα τα σύνορα και τα τοποθέτησαν μετά από το μοναστήρι στο οροπέδιο του Καραμανώλη.

Οι μυστικές κρύπτες και καταπακτές του μοναστηριού

Σημαντικός ο ρόλος της στις επαναστάσεις του 1854, 1866, και 1878, που μετά από τρία χρόνια καταλήγει στην απελευθέρωση της Θεσσαλίας.

Έλατα, πλατάνια και ειδυλλιακοί καταρράκτες

Ο καταρράκτης του Ανθοχωρίου

Μέσα από το μονοπάτι που ξεκινά από τον νερόμυλο, στον δρόμο ακολουθούμε για περίπου 40 λεπτά την πορεία του νερού -το μονοπάτι είναι βατό για όλους. Η φύση κοντά στον καταρράκτη είναι οργιώδης και το τοπίο μοιάζει βγαλμένο από εικονογράφηση παραμυθιού.