Skip to main content

H προστατευόμενη περιοχή της Μακεδονίας

Οι Λίμνες Πρεσπών
και η Καστοριά

Το Εθνικό Πάρκο Πρεσπών
και η πόλη της Καστοριάς

Το ταξίδι στην Καστοριά, τις Πρέσπες και το Νυμφαίο θα σας αποκαλύψει τις αμέτρητες φυσικές ομορφιές της Δυτικής Μακεδονίας και τον αρχαιολογικό της πλούτο. Ορεινοί όγκοι, απέραντες δασικές εκτάσεις, πλούσια πανίδα και χλωρίδα, λίμνες, ποτάμια, τρεχούμενα νερά, υπέροχες περιπατητικές διαδρομές συνθέτουν το ανάγλυφο ενός τοπίου που εντυπωσιάζει. Τη μαγευτική αυτή εικόνα συμπληρώνουν τα ιστορικής αξίας δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής, τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι.

Είναι περίεργο να βλέπουμε ψαροχώρια σε υψόμετρο 850μ. ή να συναντούμε “θάλασσα” λίγα χιλιόμετρα μετά από ένα χιονοδρομικό κέντρο!

Στο νομό Καστοριάς δεσπόζει η πανέμορφη ομώνυμη λίμνη, τα αρχοντικά σπίτια, οι ορεινές ομορφιές της Πίνδου. Οι βιοτεχνίες γούνας και υφαντών αποτελούν κατεξοχήν δραστηριότητα των κατοίκων της περιοχής καθώς η γνώση και το μεράκι περνά από γενιά σε γενιά δημιουργώντας αντικείμενα που αντέχουν στο χρόνο.

Οι δύο λίμνες, Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα, υδάτινο σύνορο της χώρας μας με την Αλβανία και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (Π.Γ.Δ.Μ), η λίμνη της Βεγορίτιδας καθώς και οι λίμνες Πετρών, Χειμαδίτιδα και Ζάζαρη δημιουργούν ένα μοναδικό, πανέμορφο τοπίο.

Καστοριά

Αρχοντικά, γουναράδικα και βόλτες στη λίμνη

Ανακαλύπτουμε την όμορφη παραλίμνια πόλη της Μακεδονίας με τα παραδοσιακά αρχοντικά και την πλούσια ιστορία. Περπατάμε στην Παλιά Πόλη αλλά και πλάι στη λίμνη και εκδράμουμε στα κοντινά χωριά και τα δασωμένα βουνά που την περιβάλλουν.

Από τις ομορφότερες πόλεις της βόρειας Ελλάδας, πλαισιωμένη από τα επιβλητικά βουνά Γράμμο και Βίτσι, η φημισμένη πόλη των γουναράδων, αντικατοπτρίζεται αιώνες τώρα στα ασάλευτα νερά της λίμνης Ορεστιάδας. Χτισμένη αμφιθεατρικά, πάνω σε μια στενή χερσόνησο, με πάνω από 60 βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησιές που χρονολογούνται από τον 9ο έως τον 19ο αι.

Πρεσπες

Οι λίμνες χωρίς όρια!!!
Αν ετοιμάζεσαι για ένα απλό ταξίδι, είσαι γελασμένος. Στην Πρέσπα άνθρωποι και ζώα, ιστορία και αρχιτεκτονική, βουνά και λίμνες έχουν συνάψει άλλου είδους συμφωνίες. Σε ένα τοπίο ασύλληπτης ομορφιάς αναγκάζεσαι να αφουγκραστείς τα μέσα και τα έξω σου. Να έρθεις αντιμέτωπος με θαύματα. Να αλλάξεις ποικιλοτρόπως.
Το χειμώνα η ομίχλη σκεπάζει τα πάντα. Δύο λίμνες τεράστιες που  μπορεί να μην τις δεις και ποτέ γιατί είναι καλυμμένες από σύννεφα.  Σόμπες και καυσόξυλα παντού. Ακόμη και στις εκκλησίες. Πώς να παλέψεις την  παγωνιά που κόβει την ανάσα.
Δύο λίμνες σε μεγάλο υψόμετρο, τρία κράτη που συναντώνται στο νερό. Στη Βόρεια Ελλάδα, υπάρχει ένα ακαθόριστο υγρό σύνορο που αφορά μονάχα στους ανθρώπους, αλλά όχι σε άλλα είδη, όπως στα πουλιά ή στα ψάρια. Ολόκληρη η περιοχή γύρω από τις λίμνες, ανεξαρτήτως συνόρων και σε όλες τις γλώσσες, ονομάζεται «Πρέσπα». Αποτελεί μια μοναδική κιβωτό ζωής και πολιτισμού.

Σπήλαιο Δράκου Καστοριάς

Ένα σπήλαιο μέσα στην πόλη!!!
'Ενα επισκέψιμο σπήλαιο με εντυπωσιακό διάκοσμο που βρίσκεται πλάι στη λίμνη της Καστοριάς. Στο εσωτερικό του σπηλαίου εντοπίστηκαν παλαιοντολογικά κατάλοιπα, με κυριότερα τα οστά σπηλαίας άρκτου ή αρκούδας των σπηλαίων (Ursus Speleaus). Το είδος αυτό έζησε στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Πλειστόκαινου και εξαφανίστηκε πριν από περίπου 10.000 χρόνια. Το όνομά της οφείλεται στο γεγονός ότι τα απολιθωμένα λείψανά της εντοπίζονται σχεδόν αποκλειστικά μέσα σε σπήλαια, όπου προφανώς διέμενε για περισσότερο χρονικό διάστημα. Υπολογίζεται ότι το βάρος των αρσενικών ζώων έφτανε τα 400-500 κιλά και των θηλυκών τα 200-250 κιλά. Ήταν κατά βάση φυτοφάγο και περιστασιακά σαρκοφάγο ζώο.

Δισπηλιό Καστοριάς

Λιμναίος προϊστορικός οικισμός
Στη θέση Νησί, λίγα χιλιόμετρα από την Καστοριά, έχει ανασκαφεί πασσαλόκτιστος προϊστορικός λιμναίος οικισμός που χρονολογείται από το 5.000 π.Χ. Είναι ο αρχαιότερος παραλίμνιος οικισμός της Ευρώπης. Ο αρχαιολογικός χώρος έχει διαμορφωθεί σε ένα εντυπωσιακό πάρκο με αναπαράσταση μέρους του οικισμού σε φυσικό μέγεθος. Ο επισκέπτης έχει μία πραγματικη εικόνα και πληροφορίες για τη ζωή των προϊστορικών ανθωπων στην περιοχή, πριν από περίπου 7.000 χρόνια.

Λίμνες Aρρένες

Οι «αδελφές» λίμνες του Γράμμου
Ένα σύμπλεγμα δύο μικρών αλπικών λιμνών στη σκιά του Γράμμου, που αποτελούν ένα από τα ομορφότερα ορεινά υδάτινα οικοσυστήματα της Ελλάδας. Η λίμνη Μουτσάλια, ή όπως αναφέρονται πιο συχνά λίμνες Αρένες, βρίσκονται σε ένα κατάφυτο δάσος οξυάς στη ρίζα της κορυφής του Γράμμου Επάνω Αρένα (υψόμετρο 2.196 μ.).
Η ονομασία τους προέρχεται από τη βλάχικη λέξη «μουτσάλι» που σημαίνει «βρεγμένο». Βρίσκονται σε υψόμετρο 1.730 μέτρων, πλαισιωμένες από οξυές που φτάνουν μέχρι τις όχθες. Ο βυθός τους καλύπτεται από πυκνή υδρόβια βλάστηση, η οποία δίνει ένα όμορφο πράσινο χρώμα στα νερά της. Στις λίμνες Αρένες παρατηρούμε σημαντική πανίδα, καθώς στα νερά τους ζούν τρία διαφορετικά είδη τρίτωνες: ο αλπικός, ο κοινός και ο λοφιοφόρος. Συχνή στην περιοχή είναι επίσης και η παρουσία της αρκούδας.